Lunta tavanomaisen paljon vain kahdessa paikassa Suomessa

Lapissa ja Koillismaalla on lunta tavanomaisesti, mutta muualla maassa lunta on keskimääräistä vähemmän, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Koillismaa tarkoittaa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan koillisosaa.

Syken mukaan vuoden alkaessa puolet Suomesta oli kokonaan tai lähes lumetonta. Tammikuun puoliväliin mennessä lunta satoi myös etelä- ja keskiosiin ja lumen vesiarvo kasvoi nopeasti 10–25 millimetriin. Lumen vesiarvo eli lumikuorma kertoo lumikerroksesta sulatettuna muodostuvan vesikerroksen paksuuden.

Tammikuun edetessä lumen vesiarvo jatkoi hitaampaa kasvua, kunnes kuukauden viimeisen viikon suojasäät ja vesisateet alkoivat sulattaa lunta Etelä- ja Länsi-Suomessa. Keski- ja Itä-Suomessa nämäkin sateet tulivat kuitenkin lumena ja lumen vesiarvon kasvu jatkui. Pohjois-Suomessa lumimäärä kasvoi melko tasaisesti koko tammikuun.

Syke kertoo, että runsaimmat lumisateet osuivat yleisimmin kuukauden lopulle. Tammikuun päättyessä lumen vesiarvo oli Etelä- ja Länsi-Suomessa 10–40 ja Itä-Suomessa pääosin 30–60 millimetriä. Vyöhykkeellä Kainuusta Perämeren pohjukkaan lunta oli vesiarvona mitattuna enimmäkseen 50–90 millimetriä. Lapissa ja Koillismaalla määrä oli 90–130 millimetriä.