Luomuketju katkeaa usein matkalla kuluttajalle

Osa suomalaisten luomutilojen tuotannosta menettää luomukelpoisuutensa jo maatiloilla, sanoo Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila. Hänen mukaansa esimerkiksi luomuna kasvatettu rehu saatetaan syöttää maatilalla tavanomaisessa tuotannossa oleville eläimille. Näin luomukelpoisuus poistuu ja luomuketju katkeaa.

- Noin 40 prosenttia tuotetusta luomusta ei saavuta kuluttajaa luomuna. Se on järjettömän suuri luku. Hävikkiin pitäisi puuttua heti, jos Suomessa halutaan lisätä nopeasti luomun määrää, Nuutila toteaa.

Suomen hallituksen tavoitteena on, että viidennes Suomen pelloista olisi luomutuotannossa vuoteen 2020 mennessä. Määrän pitäisi moninkertaistua, sillä luomuviljelypinta-alan osuus on nykyään alle kymmenen prosenttia.