Luonnonsuojeluliitto tyrmistyi: Keuruulla hakattiin tuhansia neliöitä satavuotiasta suojelumetsää

Hakkuuvirhe johtui kadonneesta merkkausnauhasta.

Kuin metsänsuojelun taistelutantereella seisoisi. Näin kuvaili näkyä Keuruun Rautovuoren hakkuualueella Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Matti Aalto.

Samalla paikalla mielenosoittajat pysäyttivät tammikuussa 2015 entisen varuskunta-alueen vanhojen metsien hakkuut, ja täällä Metsähallitus esitteli viime keväänä hakkuilta säästettäviä alueita – nyt näkymä on varsin karu.

– Toukokuussa Metsähallitus esitteli Rautovuoren hakkuita ja sen jälkeen viereistä säästökohdetta. Nyt säästökohteen puolella on avohakkuu juuri tuolloisella esittelypaikalla, Aalto sanoo.

Syynä kadonnut merkkausnauha

Aallon mukaan hakkuuraja on vedetty 20 metriä suojeltavaksi sovitun alueen puolelle. Metsähallituksen tiimiesimies Martti Pekkanen sanoo, että raja siirtyi vahingossa 10 metriä liian syvälle.

Pekkanen kertoo, että ylimääräiset hakkuut johtuivat kadonneesta merkkausnauhasta. Säästettävät luontokohteet merkataan hakkuualueille metsään maatuvalla nauhalla, joita ei erikseen kerätä kohteista pois.

Rautovuorella merkkausnauha oli kadonnut osalta matkaa. Alueella työskennellyt koneenkuljettaja ilmoitti nauhan puutoksesta työnjohdolle, joka oletti, että nauhoitus jatkuisi suoraviivaisesti eteenpäin, ja antoi luvan jatkaa hakkuita paikalla olleen nauhan suuntaisesti.

Nauha on kadonnut alueelta kesän aikana. Alueet merkattiin tänä keväänä, ja hakkuut alueella tehtiin syyskuussa.

– Siinä on monenlaisia mahdollisuuksia. Yksi on, että joku on repinyt nauhat mennessään pois. Maatua ne eivät ole voineet, sillä nauhat ovat vielä niin tuoreita. Ei se itsestään sieltä ole voinut kadota, Pekkanen aprikoi.

Rautovuoren hakkuut on jo tehty loppuun, mutta muualla entisen varuskunnan alueella hakkuut jatkuvat yhä. Säästettävien kohteiden nauhoja ei nyt käydä tarkastamassa erikseen, vaan metsäkoneiden kuljettajat ilmoittavat mahdollisista puutteista työnjohdolle sitä mukaa, kun niitä huomaavat.

Tuhansia neliöitä yli satavuotiasta metsää nurin

Pekkasen mukaan säästettäväksi sovittua metsää meni hakkuussa nurin 2 000–3 000 neliömetriä. Vahinko ei ole suuri, mutta se sai luontoväen varpailleen.

Säästettävän metsän puuston keski-iäksi arvioitiin säästösuunnitelmaa tehdessä 100–150 vuotta.

– Luontojärjestöt pitävät Metsähallituksen nykytoimintaa kestämättömänä. Kaikki eteläisen Suomen selvästi yli 100-vuotiaat metsät pitäisi valtion mailla säästää, Aalto sanoo.

Aluejohtaja Markku Vainio Metsähallituksesta muistuttaa, että hakkuut tehdään poliitikkojen päätösten mukaisesti.

– Luontojärjestöt esittävät jatkuvasti uusia suojelurajauksia, ja etenkin Etelä-Suomeen halutaan valtavia määriä suojelupinta-alaa, taimikoista lähtien. Päätöksiä uusista ohjelmista ei kuitenkaan tee Metsähallitus, vaan ministerit.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .