Luonnonvarakeskus istutti järvitaimenen poikasia Konnekoskeen

Luonnonvarakeskus on istuttanut Rautalammin reitille järvitaimenen vaelluspoikasia toukokuun alussa. Istutukset tehtiin Konnekoskeen 2. toukokuuta. Istutukset ovat alkaneet toukokuussa Rautalammin lisäksi Suomenlahdella, Saaristo- ja Selkämerellä, ja Vuoksen vesistöalueella. Perämeren istutukset aloitettiin jo huhtikuussa ja ne jatkuvat edelleen.

Istutuksilla vahvistetaan ja elvytetään uhanalaisia kalakantoja. Niillä korjataan ihmisen toiminnan aiheuttamia haittoja kohteissa, joissa vaelluskalat voivat lisääntyä. Kaikkiaan Luonnonvarakeskus istuttaa noin 70 000 meritaimenen ja lohen yksivuotiasta poikasta sekä noin 236 000 lohen, meritaimenen, järvitaimenen ja järvilohen vaelluspoikasta.

Rautalammin vesireitti kuuluu Kymijoen vesistöön ja Keiteleen kanava yhdistää sen Päijänteeseen. Erämaamaisen reitin varrella sijaitsevat Pielaveden, Keiteleen, Tervon, Rautalammin ja Konneveden kirkonkylät. Suuren alueen veden laatu on hyvä. Reitin vesissä lisääntyy luontaisesti 27 kalalajia.

Kaikki istutettavat poikaset on merkitty rasvaeväleikkauksella. Sillä mahdollistuu valikoiva kalastus. Leikatusta evästä erottamaa istutetut kalat luonnossa syntyneistä tai säästettäviksi tarkoitetuista kaloista.

Reitille istutettiin 10 000 järvitaimenen vaelluspoikasta. Määrä on kevään istutuksista selvästi alhaisin. Luonnonvarainstituutin asiantuntija Juha-Pekka Turkka kiittelee reitillä tehtyjä koskikunnostuksia.

– Konneveden suunnalla koskia on kunnostettu siten, että järvitaimenella on luonnollisia lisääntymispaikkoja. Vuoksen alueella vesivoimalaitosten takia järvilohilla tällaista mahdollisuutta ei ole ja se selittää korkeita istutusmääriä. Eri kalalajien ja kalakantojen vuosittaiset istutusmäärät vaihtelevat hankintamitoitusten ja viljelymenestyksen mukaan, kertoo Turkka.

Konneveden kunnanjohtaja Juha Jokitalo pitää Luonnonvarakeskuksen istutusta hyvänä täydentäjänä.

– Koskikunnostusten myötä järvitaimenet ovat ottaneet käyttöön uusia kutupesiä. Lisäksi Kellonkosken Voimalla on omia istutuksia. Toimia tarvitaan, sillä viime kesän lämpimyys toi kututuloksiin huolestuttavaakin takapakkia, sanoo Jokitalo.

Kellonkosken Voiman toimitusjohtaja Riku Tullan mukaan yhtiö ei pariin viime vuoteen ole istuttanut lohenpoikasia.

– Konnekoskella lohi lisääntyy niin hyvin, että yhtiö istuttaa poikaset reitin muihin koskiin. Määrät ovat vaihdelleet 3000-6000 istutuskerralta, sanoo Tulla.

 

Vuoksen vesistöön istutetaan 40 000 järvilohen vaelluspoikasta. Suomenlahteen, Saaristo- ja Selkämerelle istutetaan 50 000 lohen jokipoikasta, 120 000 vaelluspoikasta ja 15 000 meritaimenen vaelluspoikasta. Perämeren istutetaan kaikkia 30 000 lohen vaelluspoikasta, 20 000 meritaimenen jokipoikasta ja 21 000 vaelluspoikasta.

Kaikki poikaset on kasvatettu Luonnonvarakeskuksen tuottamasta mädistä sopimuskasvatuksella yksityisissä kalanviljelylaitoksissa. Poikasten arvo on noin 380 000 euroa. Istutukset perustuvat maa- ja metsätalousministeriön kanssa solmittuun tulossopimukseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .