Luonnos vuoti julkisuuteen: Hallitus perustelee poikkeuksellisia otteitaan talouskurilla

Hallitus perustelee puuttumista työmarkkinajärjestöjen sopimisvapauteen taloudellisella välttämättömyydellä. Perustelu on kirjattu hallituksen esityksen luonnokseen, jonka STT sai haltuunsa sunnuntaina.

Sopimisvapauteen puuttumisen on epäilty olevan ristiriidassa perustuslain ja kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimusten kanssa. Sunnuntaille päivätyssä esitysluonnoksessa kuitenkin arvioidaan, että siihen olisi mahdollista puuttua, koska rajoitukset ovat tarkkarajaisia, määräaikaisia eivätkä ne koske voimassa olevia sopimuksia.

Hallituksen mukaan työn kustannusten alentaminen on välttämätöntä, jotta valtio pystyy täyttämään muut perustuslaissa säädetyt velvoitteensa.

Hallitus on rajoittamassa pakottavalla lainsäädännöllä työmarkkinaosapuolten sopimismahdollisuuksia. Kolme vuotta voimassa olevat rajoitukset estäisivät osapuolia sopimasta paremmista työehdoista kuin mitä lakiin on kirjattu.

Näin heikennettäisiin sairausajan palkkaa, pidennetään työaikaa muuttamalla loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi sekä leikataan vuosilomia ja lomarahoja.

Hallituksen esityksen perusteluissa myönnetään, että tämänkaltaisen rajoituksen perustuslainmukaisuutta ei ole aiemmin testattu.

– Työ- ja virkaehtosopimusten kokonaisuuden kannalta sopimusvapauteen puututaan vain pienehköön osaan sopimusmääräyksistä, esityksessä perustellaan.

Palkansaajajärjestöt vastustavat jyrkästi hallituksen suunnittelemia rajoituksia. Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parasta aikaa omasta esityksestään, joka korvaisi hallituksen kaavailemat toimet.

Esitys kustannuskilpailukykyä parantavista toimista lähtee vielä lausuntokierrokselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.