Luonto-Liiton vappuvinkit: Metsässä voi bongata sammakoita kutupuuhissa

Luonto-Liiton Kevätseuranta kertoo, että terminen kevät etenee tänä vuonna hitaasti. Muuttolintuja saapuu silti Suomeen kevään pysähtelystä huolimatta. Liiton mukaan muuttolintujen vauhti on tällä kertaa keskimääräistä verkkaisempaa. 

Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajanderin mukaan koko maassa pesiviä naurulokkeja on havaittu runsaasti varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Myös punakylkirastaat ja tuulihaukat ovat saapuneet eteläiseen Suomeen. Hyönteissyöjälinnut odottelevat vielä hyönteisten laajempaa lentoonlähtöä ja leppoisampia ilmavirtauksia.

– Kasvit ja meillä Suomessa talvehtineet hyönteiset ja muut eläimet odottavat lämpöä ja kiihdyttävät pesäpuuhiaan vasta, kun säät muuttuvat suotuisammaksi, Lauri Kajander kertoo.

Sammakot kutuilevat vappuna

Luonto-Liiton mukaan sammakoiden kutupuuhat ovat kylmästä huolimatta täydessä vauhdissa, ja sammakonkudusta on tullut havaintoja eri puolilta maata.

– Jos vappuviikonloppuna haluaa retkeillä, paras vinkki on kutevien sammakoiden seuraaminen. Samalla pitää muistaa, että sammakkoeläimet ovat rauhoitettuja ja rauhoitus koskee myös kutua ja sammakonpoikasia, eikä kutua saa kerätä, Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander muistuttaa.

Piknik-seurueet varma kevään merkki

Vapunpäiväksi on luvassa lämpimämpää säätä ja silloin on hyvät mahdollisuudet tehdä ensihavaintoja kevään varmasta merkistä: ihmisistä piknikillä.

Luonto-Liiton mukaan kevätseurannan teemalajeihin kuuluvia seurueita voi havaita etenkin kaupunkien puistoissa ja kallioilla.

– Karaistuneimmat tapaukset viettävät piknikkiä vaikka räntäsateessa, Kajander valistaa.

Kevätlajien runsastumista seurataan kahden viikon välein. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on ensi viikolla 6.–7.5. Omia ensihavaintoja voi ilmoittaa Kevätseurannan verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella. Havainnoista voi jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .