Luopumispäätös oli Sipilän oma ratkaisu, sanoo keskustan puoluesihteeri

Päätös keskustan puheenjohtajuudesta luopumisesta oli pääministeri Juha Sipilän oma ratkaisu, kertoi keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tiedotusvälineille tiistaina Kesärannan portilla Helsingissä.

Pirkkalaisen mukaan puoluehallitus kuuli asiasta aamulla, mutta puoluejohto jo aiemmin.

Pääministeri Sipilä ei aio kommentoida eropäätöstään tiedotusvälineille ennen kuin pääsiäisen jälkeen. Pirkkalainen ei kuitenkaan vastannut kysymykseen siitä, miksi Sipilä aikoo vetäytyä viikoksi julkisuudesta.

– Hän on täysin toimintakykyinen puheenjohtaja ja johti puoluehallituksen kokousta erittäin hyvin, Pirkkalainen sanoi.

Puoluejohtaja valittiin sunnuntaina kansanedustajaksi Oulun vaalipiiristä, ja Pirkkalaisen mukaan Sipilä on sitoutunut kansanedustajan työhön. Sipilä jatkaa keskustan puheenjohtajana ylimääräiseen puoluekokoukseen asti eli syyskuun 7. päivään saakka.

Pirkkalainen kertoo, että puoluehallituksen päätös ylimääräisestä puoluekokouksesta oli yksimielinen eikä siitä äänestetty. Keskustelua hän kuvaa hyvähenkiseksi ja eteenpäin katsovaksi.

"Suunta oppositioon"

Pirkkalainen kertoi myös, että keskustan puoluehallituksen mukaan eduskuntavaalien äänestystulos näyttää suuntaa oppositioon.

– Keskustan puoluehallitus tulkitsi ihan vilpittömästi äänestystulosta. Keskusta koki todella suuren vaalitappion, ja kyllä se on selkeä viesti suomalaisilta siitä, että keskustan suunta on oppositioon.

Puoluesihteeri korosti, että keskusta katsoo tilanteen kehittymistä, mutta hänen mukaansa hallitukseen lähtemisen kynnys on erittäin korkea.

Jotta keskusta lähtisi hallitukseen, tulisi hallitusohjelman Pirkkalaisen mukaan olla hyvin keskustan tavoitteiden mukainen. Tavoitteisiin sisältyy muun muassa se, että ohjelman pitäisi olla "koko Suomea puolustava" ja suhtautua vakavasti työllisyysasteen nostoon 75 prosenttiin. Kynnyskysymykseksi Pirkkalainen mainitsee myös perhevapaauudistuksen, jossa ei heikennetä kotihoidon tukea. Tärkeiksi tavoitteiksi hän mainitsee lisäksi perusturvan vahvistamisen pienituloisten eläkeläisten ja vähävaraisten lapsiperheiden aseman parantamiseksi, maatalouden kannattavuuden ja sellaisen vastuullisen ilmastopolitiikan, joka on "tavallisten suomalaisten hyväksyttävissä".

Hallitustunnusteluihin liittyvät kysymykset keskustassa hoitaa puoluejohto, eduskuntaryhmän johto ja puoluevaltuuston puheenjohtaja, joten myös puheenjohtaja Sipilä on mukana neuvotteluissa.

– Hallituksen muodostamisen vastuu on nyt vaalien voittajilla. Heidän tehtävänään on juoksuttaa näitä hallitusneuvotteluita. Se ei ole keskustan vastuu, Pirkkalainen sanoi.

Uudistustyö alkaa

Keskustan puoluehallitus päätti kokouksessaan aloittaa puolueen uudistustyön ja laatia tiekartan, joka esitetään puoluevaltuustolle.

– Meillä on tähän nyt hyvin aikaa. Mitään äkkimuutoksia ei varmasti puoluevaltuustokaan tule tekemään, Pirkkalainen sanoi.

Pirkkalainen kertoi, että puoluehallituksen mukaan uudistamistyössä tulisi tavoitteena ainakin olla, että keskusta pärjäisi tulevaisuudessa paremmin suurissa kaupungeissa ja tavoittaisi myös nuoria äänestäjiä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .