Lyhytkin asunnonvuokraus on päivitettävä vakuutukseen

Jo muutaman viikon asunnonvuokraus kannattaa ilmoittaa vakuutusyhtiöön, muistuttaa vakuutusyhtiö Ifin omaisuusvakuutusten johtaja Mika Viipuri.

Viipurin mukaan kotivakuutus kannattaa pitää mielessä myös silloin, jos vuokraa asuntonsa lyhytaikaisesti toisten käyttöön esimerkiksi Airbnb:n kautta. Airbnb on yritys, jonka avulla yksityishenkilöt voivat vuokrata asuntojaan matkailijoille.

Useiden vakuutusyhtiöiden vakuutusehtojen mukaan asunnon tai mökin vuokraaminen on sellainen muutos, josta pitää ilmoittaa vakuutusyhtiölle. Vahinkotilanteessa voi tällöin säästyä yllätyksiltä, epäselvyyksiltä ja pettymyksiltä.

Viipurin mukaan ilmoitus kannattaa tehdä aina silloin, jos luovuttaa asuntonsa toiselle pitkää viikonloppua pidemmäksi ajaksi.

Viipuri kertoo, että yleensä kotivakuutus korvaa tavallisesta elämisestä aiheutuneet vahingot. Ongelmia syntyy silloin, jos kyseessä ovat mittavat vahingot, eikä vahinkojen syystä ole tarpeeksi tietoa.

– Vakuutuskorvausten myöntämisen perusedellytyksiä on se, että pitäisi pystyä kertomaan kuka on tehnyt, mitä on tehnyt ja milloin, Viipuri sanoo.

Jos asunto on pitkään toisen käytössä ja vuokralainen on tavoittamattomissa, voi korvauksen selvittely olla hankalaa, Viipuri muistuttaa.

Pahimmassa tapauksessa selvittelyt voivat päättyä umpikujaan, eikä korvausta voida myöntää.

Vakuutusyhtiöistä muistutetaan, että väliaikaisesta asunnonvuokraamisesta tai lainaamisesta tulee aina tehdä kirjallinen sopimus.