Lyly: Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta jatkunevat

Yhteiskuntasopimusneuvottelut jatkuvat hallituksen työelämän kiristyspaketin ajauduttua perustuslaillisiin ongelmiin, uskoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Lylyn mukaan työelämän kiristyspaketti on kohtaamassa myös EU-oikeudellisia ja kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimuksiin liittyviä ongelmia. Keskeisenä ongelmana on Lylyn mukaan vapaan sopimusoikeuden rajaaminen.

Hänen mukaansa pallo neuvottelujen jatkamisesta on EK:lla, jonka hän uskoo olevan halukas palaamaan neuvottelupöytään vasta työelämän kiristyspaketin ongelmien selvittyä kunnolla. EK:ta harmittava kysymys on ollut myös se, että kiristyslakipaketti on suunniteltu määräaikaiseksi. 

– Mitä epävarmempi se pakkolakipaketti on, sitä enemmän työnantajapuolta kiinnostaa hakea muuta ratkaisua, Lyly arvioi STT:lle.

Lyly kertoo käyneensä myös AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen kanssa keskusteluja liiton päätöksestä, jossa se ilmoitti jäävänsä ulos yhteiskuntasopimuksesta. Lyly muistuttaa, että Piirainen on sanonut AKT:n katsovan tilannetta uudestaan, jos työelämän kiristyspaketti on poissa pöydältä.

EK ilmoitti lopettavansa neuvottelut juuri sen takia, että AKT kertoi jättäytyvänsä yhteiskuntasopimusneuvottelujen ulkopuolelle jo ennen sopimusluonnoksen syntymistä.

– EK on se, jonka päädyssä pallo on. Heidän pitäisi miettiä nyt, mitä he itse haluavat, Lyly sanoo.

Lyly arvioi neuvottelujen jatkuvan keväällä.

– Varmaan semmoista tunnustelua tehdään keväällä ja talvellakin, Lyly arvioi.

Palola: Neuvottelujen viivästyminen tietää vaikeuksia

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan yhteiskuntasopimusneuvottelut vaikeutuisivat kevään edetessä. Palolan mukaan syynä on liittojen valmistautuminen liittokierrokselle.

– Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä pidemmällä ovat liittojen valmistelut omissa neuvotteluissaan ja tavoiteasettelussaan. Jos se menee kovin pitkälle kevääseen, liittoja voi olla vaikea saada takaisin.

Palola muistuttaa, että ensimmäiset toimialakohtaiset neuvottelut alkavat ennen kesälomia.

– Sen takia mahdollisimman nopeasti kannattaisi edetä, koska neuvotteluprosessi vie oman aikansa.

Palolan mukaan on myös poliittista realismia, että työelämän kiristyspaketti on etenemässä kevään kuluessa.

– Minä en pysty sanomaan, että se (työelämän kiristyspaketti) joutuu perustuslaillisiin ongelmiin. Moni asiantuntija on sanonut, että ongelmia tulee. Moni asiantuntija on kuitenkin myös sanonut, että hallitus pystyy viilaamaan esitystä ja välttämään ongelmat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Väitös: Tietokonepelaaminen muovaa identiteettiä, jopa tiedostamattomasti – "Epäonnistuminen, uudelleen yrittäminen ja toiminnan improvisointi korostuvat"

Musiikki tekee hyvää ja tarjoaa työmahdollisuuksia kehitysvammaisille

Äänekoskella kiinni otettu mies vangittiin tapon yrityksestä

Saarijärven kaupungin verkkosivuille pelmahti aikuisviihdemainoksia

Vartiointiliikkeen omistaja varasti vartioimistaan kaupoista liki 30  000 euron edestä rahaa ja tavaraa, lavasti murron omaan kotiinsa ja vei mökeiltä mönkijöitä

Sotaveteraani tunsi kiitollisuutta omaa sukupolveaan kohtaan, kun sai nähdä miten hyvä itsenäisyyden säilyttäneestä Suomesta tuli

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "Onneksi siinä oli ulkopuolisia, jotka soittivat hätänumeroon"

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.