Lyly Ylellä: Ensi vuoden palkat sovitaan keväällä, jos muusta sopu

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly pitää todennäköisenä, että ensi vuoden palkoista sovitaan nyt keväällä, jos paikallisesta sopimisesta ja yhteiskuntasopimuksesta löytyy sopu työmarkkinapöydässä. Lyly puhui Ylen ykkösaamussa.

– Jos pääsemme ratkaisuun paikallisesta sopimisesta ja pakkolakien korvaamisesta, olisi aivan luonnollista, että palkkaratkaisu tehtäisiin jo keväällä. Se koskisi ensi vuotta lähinnä, Lyly sanoi.

Hänen mukaansa se tarkoittaisi noin kaksi vuotta eteenpäin ennustettavuutta, jos ensi vuoden palkkaratkaisu tulisi tässä paketissa mukana. Lyly sanoo, että myös nollakorotukset voivat palautua neuvottelupöytään ensi viikolla.

Lyly arvioi, että nollakorotukset olisi vaikea saada aikaan syksyn liittokierroksella, jos hallituksen kilpailukykypaketti eli niin sanotut pakkolait tulevat voimaan.

– Kaikki sopimusalat käyvät liittokohtaiset kierrokset, ja jokainen liitto asettaa omat tavoitteensa. Eri sopimusaloilla on varmasti erilaisia lukuja pöydässä. En halua ennakoida liittojen päätöksiä, mutta epäilen, että jos emme saa näitä hallituksen pakkolakeja korvattua nyt, se vaikuttaa myös syksyn liittokierrokseen, hän sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on esittänyt, että palkoista päätettäisiin vasta syksyllä liittokierroksella.

Paikallinen sopiminen noussut suureen rooliin

Lylyn mukaan paikallinen sopiminen on noussut vähintään yhtä isoon rooliin kuin työmarkkinasopimus eli yhteiskuntasopimus. Siinä yksi vaikeimmista kohdista on kriisilauseke, eli miten toimitaan tilanteissa, joissa yrityksellä menee huonosti. Ollaanko esimerkiksi valmiita alentamaan palkkoja väliaikaisesti.

– Meille kyse on ennen kaikkea siitä, että pystytään luomaan tasavertainen asema työpaikoille, että varmistetaan luottamushenkilöiden ja yksilöiden asema ja oikeudet niissä tilanteissa.

Tärkeää on Lylyn mukaan määritellä, mikä on sellainen kriisitilanne, että tie kriisilausekkeelle avautuu.

– Mikä on kesto, kuinka paljon työehtoja avataan siinä tilanteessa, kuinka paljon turvataan työsuhteita, kuinka paljon omistajat ja yritykset itse sitoutuvat siihen? Entä, kun kriisi on ohi, mitä siten tapahtuu? Miten määritellään esimerkiksi työttömyysturvan taso, jos se meneekin mönkään koko kriisisopimus?

Lylyn mukaan tavoite on neuvotella päälinjat kaikesta ensi viikolla.

– Työehtosopimuspöydissä ne sisällöt viedään kunkin alan omaan työehtosopimukseen ja räätälöidään eri aloille sopiviksi ratkaisuiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.