Lyly: Yrityksien käytettävä verohelpotusvarat työllistämiseen

Lyly ihmetteli myös Suomen Yrittäjien reaktioita paikalliseen sopimiseen.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly perää yrityksiltä vastuuta työllistämisestä, koska yritykset saavat kilpailukykysopimuksessa miljardiluokan menohelpotukset.

Lylyn mukaan yritysten on käytettävä lisääntyneet resurssit muun muassa investointeihin ja henkilöstön palkkaamiseen.

– Niitä ei pidä jakaa osinkoina ja bonuksina maailmalle, Lyly sanoi ja sai kuulijoilta suosionosoitukset Kansalaistorilla Helsingissä.

Lylyn mukaan kilpailukykysopimuksen vaikutukset ovat yrityksille noin neljä kertaa suurempia kuin esimerkiksi yhteisöveron laskeminen, koska huomattava osa työnantajamaksuista siirtyy palkansaajille ja työaikaa lisätään ilman ansiokompensaatiota.

– Yritykset ovat vaatineet ja saaneet työkaluja tuloksensa parantamiseen jo aiemmin. Mutta työpaikkoja ei ole lupauksista huolimatta syntynyt.

Lyly ihmetteli myös Suomen Yrittäjien reaktioita paikalliseen sopimiseen. Hän epäilee yrittäjien pyrkivän toiminnallaan yksipuoliseen määräämiseen.

– Suomen Yrittäjille tiedoksi: menestyksellinen paikallinen sopiminen perustuu ennen kaikkea luottamukseen ja yhdessä sovittuihin menettelytapoihin sekä tasavertaiseen neuvotteluasemaan.