Mökin kukkalaatikossa voi vaania syöpävaara – kyllästetyn puun käyttö saattaa altistaa kemikaaleille

Sähköpylväät ovat ongelmajätettä, eivätkä ne sovellu piharakentamiseen.

Vanhan ja käytetyn kyllästetyn puun käyttämisestä kodin sisustamisessa on tullut varsinainen muoti-ilmiö, toteaa Tukesin Ylitarkastaja Tapio Korkolainen.

– Internetissä on verkkosivuja pullollaan erilaisia asioita, joita niistä on rakennettu, Korkolainen kertoo.

Korkolaisen mukaan erilaiset ulkokäyttöön tarkoitetut puutavarat voivat olla painekyllästettyjä kulumista ja lahoamista vastaan.

– Työmailta pihistetään kaapelikeloja, eikä kukaan tiedä mitä aineita ne sisältävät, jos tavara on tullut vaikka Kiinasta tai muualta EU:n ulkopuolelta.

Esimerkiksi kaapelikeloista tai trukkilavoista rakennetaan koteihin ja mökeille muun muassa pöytiä, kukka-astioita tai jopa vuoteita.

Tapio Korkolaisen mukaan viranomaisilla ei ole tarkkaa tutkimustietoa, ovatko kelat tai trukkilavat painekyllästettyjä ja sisältävätkö ne kemikaaleja. Viranomaisen mukaan kelat tai lavat voivat kuitenkin sisältää muita haitallisia aineita, vaikka niitä ei olisikaan tehty kyllästetystä puusta.

Korkolainen kertoo viranomaisten kuulleen, että joissakin maissa esimerkiksi trukkilavoja suihkutettaisiin muun muassa hyönteisiä tuhoavilla aineilla.

– Ei voida kuitenkaan sulkea pois mahdollisuutta, ettei etenkin EU-alueen ulkopuolelta tulleiden lavojen tai kelojen joukossa voisi olla myös painekyllästetystä puusta tehtyä tavaraa, hän toteaa.

Ongelmajäte ei kuulu kotiin tai pihalle

Tukesin mukaan monet ihmiset käyttävät jopa vanhoja sähköpylväitä mökkien piharakentamiseen. Tätä ei missään nimessä pidä tehdä, koska kyse on ongelmajätteestä. Vanhat sähköpylväät on usein käsitelty kyllästeellä, joka sisältää muun muassa arseenia ja kromia. Molemmat aineista ärsyttävät ihoa, silmiä ja hengitysteitä.

– Kemikaalit voivat aiheuttaa myös allergisia reaktioita, Tapio Korkolainen toteaa.

Myös vanhat ratapölkyt on usein käsitelty ihmiselle haitallisilla aineilla.

Vanhojen pylväiden luovuttaminen tavallisten kuluttajien käyttöön on kielletty. Lisäksi käytöstä poistettuja sähkötolppia ei saa käyttää rakentamiseen asuin- ja virkistysalueilla. Vaarallisia kemikaaleja sisältävien, vanhojen sähköpylväiden kaikenlainen käyttö pihapiirissä on kielletty.

Oikea paikka vanhoille sähköpylväille on ongelmajätelaitos. Mökin pihalla olevaa puulaatikkoa ei myöskään pidä hävittää itse.

– Kyllästetystä puutavarasta ei missään nimessä saa hankkiutua eroon esimerkiksi polttamalla grillissä.

Kyllästetyn puun aiheuttamaa kemikaalialtistusta voi ehkäistä esimerkiksi lakkaamalla tai maalamalla tavarat, jolloin iho ei joudu kosketuksiin kemikaalien kanssa.

Verkon kauppapaikoilta löytyy ilmoituksia, joissa myydään käytettyjä puhelin- tai sähköpylväitä. Korkolaisen ohje on, ettei kyllästetystä puusta tehtyä tavaraa tulisi ostaa. Esimerkiksi käytetyn puhelintolpan kauppaaminen verkossa tavallisille ihmisille on kiellettyä.

Uudemmissa kyllästetystä puusta tehdyissä tavaroissa kemikaalivaara on selvästi pienempi.

– EU:n biosiditehoaineiden arviointiohjelmasta on saatu tietoja, joiden perusteella käytöstä on poistettu vaarallisia kemikaaleja.

Juttua on korjattu: Aikaisemmasta 1.8 julkaistusta jutusta on voinut saada virheellisen kuvan, että kaapelikelat ja trukkilavat olisi tehty kyllästetystä puusta. Tukesin ylitarkastajan mukaan viranomaisilla ei kuitenkaan ole tarkkaa tutkimustietoa lavojen tai kelojen mahdollisesta kyllästämisestä tai kemikaaleista.