Mökkeilijät ensiapukursseille, neuvoo asiantuntija

Jos jotain sattuu kesämökillä, osaatko neuvoa ambulanssin paikalle?

Ensiaputaidot ovat erityisen tärkeitä harvaan asutuilla seuduilla. Hädän iskiessä soitetaan hätänumeroon 112, mutta kauempana asutuksesta avun saaminen voi kestää pahimmassa tapauksessa tunteja. Siksi on osattava perusteet.

Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne neuvoo syrjäseudulla asuvia ja mökkeileviä osallistumaan ensiapukurssille.

– Mökiltä voi olla pitkä matka lähimpään terveyspalveluun, mutta usein tapaturmat ovatkin pieniä ja hoituvat kotikonstein. Pienten tapaturmien hoitoon saa valmiuksia ensiapukursseilta. Kurssilta saa myös tietoa siitä, millaisissa tilanteissa kannattaa hakeutua lääkäriin.

Pääsääntö on se, että lääkäriä tai muuta lisäapua tarvitaan silloin, kun omat taidot eivät riitä. Jos on esimerkiksi epävarma siitä, pitääkö haava ompeluttaa, on parasta hakeutua hoitoon. Hätänumeroon on soitettava välittömästi, jos peruselintoiminnot ovat uhattuina.

Toisinaan unohtuu, että mökkeilijän pitää pystyä neuvomaan pelastusviranomaiset paikalle, jos apua joutuu hälyttämään. Myös vierailijan on tiedettävä, missä asunto sijaitsee.

– Tarkka sijainti kannattaa kirjoittaa paperille ja pitää näkyvällä paikalla, jotta hätätilanteessa koordinaatit muistaa, Myllyrinne toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Viikon vanha luvaton nuotio sytytti maastopalon saaressa Jyväskylässä – "Nuotiopohja pitäisi aina olla kiviainesta, ettei kuumuus siirry maahan"

Saksiniekkoja saadaan tänä vuonna kohtalaisesti tai hyvin – Rapubiologi: "Suomalaiset syövät enemmän rapuja kuin kykenemme ravustamaan"

Eläinsuojelulain uudistusta edeltää vielä kiista sikaloista – ministeri haluaa vuosikausia valmistellun lain valmiiksi ensi vuonna

Suomessa EU-maiden viidenneksi kallein bensa tällä viikolla – näissä maissa automatkaajan kannattaa tankata

Poliisilta lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään riitaa – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Kolmikko nousi autosta tielle selvittelemään välejä Luumäellä – rekka törmäsi, kaksi kuoli

Pintavedet jo pääosin lämmenneet heinäkuun alun viilenemisen jälkeen –  hellevaroitus 11 maakunnassa

Pentin olympialaiset järjestettiin Pylkönmäellä jo 45. kerran, aurinkoisessa säässä lensivät niin keihäs kuin saapaskin – katso kuvasarja lasten liikunnan riemusta

Moottorien jylinää ja sankkoja vesisuihkuja: vielä ehdit kokemaan vauhdin hurmaa Jyväsjärvelle – katso täältä loppupäivän aikataulu ratamoottoriveneilyn SM-osakilpailuun

Kaahari oli ajaa nokkakolarin poliisin kanssa kahdesti – epäillään kahdesta murhan yrityksestä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.