Mökkeilijät ensiapukursseille, neuvoo asiantuntija

Jos jotain sattuu kesämökillä, osaatko neuvoa ambulanssin paikalle?

Ensiaputaidot ovat erityisen tärkeitä harvaan asutuilla seuduilla. Hädän iskiessä soitetaan hätänumeroon 112, mutta kauempana asutuksesta avun saaminen voi kestää pahimmassa tapauksessa tunteja. Siksi on osattava perusteet.

Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne neuvoo syrjäseudulla asuvia ja mökkeileviä osallistumaan ensiapukurssille.

– Mökiltä voi olla pitkä matka lähimpään terveyspalveluun, mutta usein tapaturmat ovatkin pieniä ja hoituvat kotikonstein. Pienten tapaturmien hoitoon saa valmiuksia ensiapukursseilta. Kurssilta saa myös tietoa siitä, millaisissa tilanteissa kannattaa hakeutua lääkäriin.

Pääsääntö on se, että lääkäriä tai muuta lisäapua tarvitaan silloin, kun omat taidot eivät riitä. Jos on esimerkiksi epävarma siitä, pitääkö haava ompeluttaa, on parasta hakeutua hoitoon. Hätänumeroon on soitettava välittömästi, jos peruselintoiminnot ovat uhattuina.

Toisinaan unohtuu, että mökkeilijän pitää pystyä neuvomaan pelastusviranomaiset paikalle, jos apua joutuu hälyttämään. Myös vierailijan on tiedettävä, missä asunto sijaitsee.

– Tarkka sijainti kannattaa kirjoittaa paperille ja pitää näkyvällä paikalla, jotta hätätilanteessa koordinaatit muistaa, Myllyrinne toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.