Mökkiläiset ja pyöräilijät työllistävät keskussairaalan päivystystä kesällä – "Päivystykseen kannattaa tulla vain kiireellisten vammojen kanssa"

Etelä-Suomesta tutut villitykset eivät ole aiheuttaneet Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä kiirettä. Helsingissä ja Turussa päivystystiloissa ruuhkia aiheuttaneet sähköpotkulaudat eivät ole ainakaan vielä löytäneet tietään Keski-Suomen kuntien kaduille.

Keskussairaalan ensihoidon ylilääkäri Tomi Kavasmaa kertoo, että kesäkausi on ollut varsin tavanomainen.

– Koulujen loppua ja juhannusta lukuun ottamatta on ollut aika rauhallista. Henkilökunnalta kysyt­täessä havaittavissa ei ole ollut suurta muutosta edellisiin kesiin. Iltaisin ja viikonloppuisin on tietysti aina kiireisempää.

Kavasmaa uumoilee, että keväällä lanseerattu päivystyspuhelin on auttanut pitämään päivystyksien ruuhkat kurissa.

– Uusi 116117-numero auttaa varmasti. Sinne soittamalla saa suoraan vinkkejä ja suosituksia. Sieltä voidaan esimerkiksi kertoa, tarvitseeko jonkun vaivan tai vamman takia lähteä päivystykseen ja lääkäriin, vai selviääkö kotikonstein.

Ruuhkia on varmasti helpottanut myös hellejaksojen puuttuminen. Keski- ja Etelä-Euroopan lämpötilat ovat paikoin olleet jopa kymmeniä asteita Suomen lämpötiloja korkeampia. Pitkään jatkunut helle voi läkähdyttää vanhuksia ja muuten huonommassa fyysisessä kunnossa olevia.

 

Kavasmaa kertoo lääkärikäyntien määrän yleensä kasvavan kesäisin. Keski-Suomessa suuri syy tähän ovat mökkiläiset ja muut vapaa-ajan viettäjät. Toinen yleinen syy on pyöräillessä tapahtuneet kaatumiset, jotka ovat aiheuttaneet vammoja.

– Erilaisia haavoja ja kolauksia tulee paljon kesäaikaan liittyvissä hommissa, esimerkiksi mökillä. Tiputaan tikkailta ynnä muuta.

Alkoholilla on usein osuutta ­asiaan, sillä moni lääkärikäyntiä vaativa vamma on syntynyt kännissä toikkaroidessa.

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kyselyn mukaan asiakastyytyväisyys nousi kevään aikana.

– Sen jälkeen ei ole uutta tietoa, mutta kesäaikaan ei ole tullut suurempia valituksia. Joskus voi käydä niin, että täällä päivystyksen päässä ollaan eri aallonpituudella asiakkaan kanssa, jolloin ei päästä selvyyteen potilaan vaivasta tai hoitoon pääsyn kiireellisyydestä, Kavasmaa sanoo.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että lääkäriin pääsy koetaan vaikeaksi, kun vaiva on katsottu ei-kiireelliseksi.

Hänen mukaansa valituksia käsitellään henkilökunnan kanssa aina, kun niitä tulee. Näin estetään saman asian toistuminen.

Päivystyksessä jonoja on harvoin, mutta joskus voi joutua odottamaan, kun kiireellisemmät tapaukset hoidetaan ensin.

– Ihmisten on hyvä ymmärtää, että päivystykseen kannattaa tulla vain kiireellisten vammojen kanssa, Kavasmaa muistuttaa.

Vammojen ehkäisemiseen Kavasmaalla on yksinkertaisia neuvoja.

– Alkoholia pitää nauttia kohtuudella ja maalaisjärkeä täytyy käyttää. Pidetään muista huoli. Hätätilanteissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112, mutta vähemmän kiireellisissä tapauksissa päivystysnumero 116117 auttaa paremmin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .