MT: Naton yksikönpäällikkö uskoo Venäjän yrittävän vaikuttaa Suomen vaaleihin

Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen yksikönpäällikkö Markku Mantila on vakuuttunut, että Venäjä yrittää vaikuttaa Suomen ensi kevään vaaleihin, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Mantilan mukaan kenellekään ei tule yllätyksenä, että Venäjä on yrittänyt vaikuttaa vaaleihin maailmalla.

–  Miksi Suomi olisi poikkeus, koska somen käyttö on niin halpaa ja helppoa. Vaikuttamisen voi aina kiistää. Automaattisia tilejä eli botteja ilmestyy aivan varmasti sosiaaliseen mediaan Suomen vaalien alla, Mantila sanoo.

Ruotsissa vaaleja ja politiikkaa käsitelleet automatisoidut Twitter-tilit lisääntyivät selvästi syyskuun valtiopäivävaalien alla. Bottitilien viesteissä tuettiin yleensä ruotsidemokraatteja.

Mantilan mukaan Venäjä pyrkii aiheuttamaan epäluottamusta päättäjien ja kansalaisten välille koko Euroopassa.

–  Mitä hajanaisempi Eurooppa, sitä paremmin se sopii Venäjän ulkopoliittisiin tavoitteisiin. Toiseksi Venäjä haluaisi etäännyttää Suomea Euroopan unionista ja kolmanneksi pitää Suomen Naton ulkopuolella. Kaksi viimeistä tavoitetta sopivat myös Ruotsiin.

Mantila arvioi, että informaatiovaikuttamisen vakavuutta ei ymmärretä Suomessa riittävästi. Hän näkee, että propagandaa voidaan torjua hyvän koulujärjestelmän ja monipuolisen laatumedian avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.