Syötkö paljon sieniä? – MT: Sienet säteilevät edelleen Tshernobylin takia

Vähiten radioaktiivista ainetta kertyy esimerkiksi kantarelleihin, herkkutatteihin ja korvasieniin.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan sienet säteilevät edelleen Tshernobylin ydinonnettomuuden jäljiltä. Ydinvoimalalaitoksen onnettomuus tapahtui vuonna 1986.

Metsäsienissä esiintyy radioaktiivista cesiumia. Sitä kertyy varsinkin kauppasienilajeista rouskuihin, orakkaisiin, kangastatteihin, kehnäsieniin ja mustavahakkaisiin. Vähiten cesiumia kertyy esimerkiksi kantarelleihin, herkkutatteihin, korvasieniin ja punikkitatteihin.

Metsäsienten radioaktiivisuutta on kartoittanut Rauman terveysvalvonta, jonka mukaan sieniä voi cesiumista huolimatta syödä turvallisin mielin. Omaan käyttöön kerättyjen sienten cesiumpitoisuudet voivat olla korkeitakin ja ylittää suositellun enimmäisrajan, mutta tavanomaisessa kulutuksessa säteilyannos ei ole merkittävä.

Jos sieniä syö runsaasti, niiden radioaktiivisen cesiumin määrää voi vähentää ruoanlaiton yhteydessä.

Sieniä voi liottaa tai keittää vedessä, jolloin 70–80 prosenttia cesiumista saadaan poistettua. Vesi täytyy kaataa liottamisen tai keittämisen jälkeen pois. Käsittelyn teho paranee, jos vettä käytetään runsaammin tai käsittely toistetaan.

Kuivattuja sieniä kannattaa liottaa kylmässä vedessä yön yli, sillä se poistaa tehokkaammin cesiumia kuin nopea liotus kuumassa vedessä.

Rauman terveysvalvonta on seurannut metsäsienten radioaktiivisuutta vuodesta 2004 lähtien.

Lähteet: Rauman terveysneuvonta, Maaseudun Tulevaisuus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suppilovahveroille terveen paperit