MT: Suomen lihatuotannossa vähän antibiootteja

Suomalaista ruokaa voi syödä ilman huolta bakteereista, jotka ovat vastustuskykyisiä antibiooteille, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.

Tilanne on kuitenkin toinen pohjolan ulkopuolella. Jo Tanskassa tai Hollannissa ruuasta voi löytyä bakteereja, joita antibiootit eivät kykene nujertamaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston ja Euroopan tautikeskuksen julkaiseman raportin mukaan Etelä-Euroopassa riski on vielä suurempi. Lehden haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratorionjohtaja Jari Jalava uskoo, että vielä pahempia maita löytyy esimerkiksi Aasiasta.

Mikrobilääkkeitä kestäviä bakteerikantoja pääsee syntymään maatiloilla, joilla tuotantoeläimiä lääkitään huolettomasti antibiooteilla. Eläimistä ja ruuasta bakteerit voivat siirtyä ihmiseen.

Suomen hyvä tilanne johtuu Jalavan mukaan siitä, että meillä antibiootteja käytetään kotieläintuotannossa vähän ja harkitusti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä

Jyväskylän yliopistolla aavistuksen Itä-Suomen yliopistoa väljempi maskilinjaus – perjantaina saattaa tulla uusi ohjeistus

Hankasalmen uusi koulukeskus täyttää sekä opettajien että oppilaiden toiveet – "Niin ihana, että itkettää"

Jämsän koronapotilaat eivät altistaneet muita – ovatko tartunnat peräisin ulkomailta?

SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"

Gummeruksenkatu avataan jälleen liikenteelle – kaupunki kehottaa erityiseen varovaisuuteen tietyön kohdalla koulujen alettua

Muistokynttilät syttyivät Laukaan keskustassa, mutta poliisi ei vahvista kuolemaa – Naapurusto ihmettelee viranomaisten vaikenemista

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.