MT: Valtion työpaikat katoavat pieniltä paikkakunnilta

Yli 90 prosenttia valtion työntekijöistä työskentelee kaupunkimaisissa kunnissa.

Valtion työpaikkojen määrä maaseudulla on romahtanut, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Valtionsektorin työpaikat ovat vähentyneet maaseutumaisissa kunnissa lähes puolella vuosien 2005–2014 aikana. Kehitys on ollut samansuuntaista myös taajaan asutuissa kunnissa.

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelemaa aluetutkija Timo Aroa tiedot eivät yllätä.

– Valtion sijaintipaikkoja koskevat päätökset ovat olleet varsin kylmiä. Varsinkin maakuntien kakkos- ja kolmoskaupungeissa työpaikkojen väheneminen on ollut merkittävää, Aro sanoo.

Kaikkiaan valtion työpaikat ovat vähentyneet koko maassa noin 15 000 henkilöllä. Tilastokeskuksen tiedoissa ovat mukana valtion budjettitalouteen kuuluvan henkilöstön lisäksi esimerkiksi yliopistot ja Yleisradio.

Valtion työpaikat ovat vähentyneet myös kaupungeissa, mutta selvästi vähemmän kuin maaseudulla. Maaseudun Tulevaisuuden mukaan yli 90 prosenttia valtion työntekijöistä työskentelee kaupunkimaisissa kunnissa.

Esimerkiksi Seinäjoki ja Jyväskylä ovat saaneet lisää valtion työpaikkoja, pienimmillä paikkakunnilla työpaikkojen määrän pudotus on ollut rajua.

Valtion työpaikat vähenevät pieniltä paikkakunnilta yhä edelleen. Hallitus on muun muassa päättänyt lakkauttaa käräjäoikeuden toimipisteitä vuoden 2018 alusta. Yksi lakkautettavista toimipisteistä on Iisalmen käräjäoikeus.

– Oikeusministeriö ei ole tehnyt mitään laskelmia syntyvistä säästöistä, Iisalmen käräjäoikeuden käräjätuomari Hannu Laitinen sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Hänen mukaansa lakkautuspäätökset heikentävät maaseudun asukkaiden oikeusturvaa.

– En ole huomannut, että hallitus olisi ottanut syrjäseutuja huomioon päätöksissään.

Lähde:

Maaseudun Tulevaisuus

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.