MTV: Huijarit ovat yrittäneet ostaa Mannerheim-ristejä pilkkahintaan

Yksi Mannerheim-risteistä on hukassa.

MTV:n mukaan Mannerheim-ristejä on yritetty ostaa alihintaan.

Harvinaisen kunniamerkin saaneiden henkilöiden leskien ja omaisien tietämättömyyttä on yritetty käyttää hyväksi. Kunniamerkistä on saatettu tarjota muutamia tuhansia euroja, vaikka arvo on paljon suurempi.

Mannerheim-ristin säätiön pääsihteerin Pekka Kourin mukaan ristin ja saatekirjeen arvo on kymmeniä tuhansia, ja se yllättää usein ristin omistajan.

– Eihän tällainen vanha, yhdeksänkymppinen leski osaa arvatakaan, että se on niin arvokas rahalla mitattuna. Leskihän on aivan ymmyrkäisenä, että saisiko tästä jopa pari tuhatta euroa. Mutta niiden todellinen hinta pyörii siinä 40 000 eurossa, Kouri kertoo MTV:lle.

Mannerheim-ristit ovat arvokkaita ja keräiltyjä harvinaisuutensa takia. Mitaleja on olemassa vain 191 kappaletta. Mannerheim-risti on korkein sodanajan kunniamerkki. Mannerheim-ristin ritareista on elossa enää yksi, 94-vuotias Tuomas Gerdt.

Kourin tiedossa ei ole, että Mannerheim-ristejä oli myyty pilkkahintaan, vaikka tarjouksia onkin tehty. Myyntiaikeissa olevat ovat ottaneet yhteyttä Mannerheim-ristin säätiöön, missä myyjää on ohjeistettu mitalin oikeasta hinnasta.

– Minä en puutu siihen, jos joku haluaa myydä. Mutta kun on kysytty, saako sen myydä, että onko se sen arvolle sopiva, olen vastannut että saa myydä. Olen kuitenkin samalla kysynyt, että mihinköhän hintaan. Ja näistä muutaman tonnin tarjouksista olen sanonut, että se on kyllä aivan törkyhinta mitä teille nyt tarjotaan, Kouri kertoo MTV:lle.

Tiettävästi kalleimmalla hinnalla omistajaa on vaihtanut kenraalimajuri Aaro Pajarin Mannerheim-risti. Se myytiin vuonna 2006 osana kunniamerkkien kokoelmaa, ja hinta nousi huutokaupassa 71 000 euroon. MTV kertoo, että huutajana oli Suomen valtio ja kunniamerkki kuuluu nyt Kansallismuseolle.

Mannerheim-ristit on suojeltu muinaismuistolailla, joka tarkoittaa sitä, ettei mitalia saisi viedä pois Suomesta eikä myydä ulkomaille.

– Niitä on salakuljetettu Englantiin Sothebyn huutokauppaan. Onneksi Sotherbyn moraali on kuitenkin korkea, ja he ilmoittivat Suomen valtiolle, että heillä on myytävänä suomalainen ritarimerkki, joka ei heille saisi olla myytävänä, Kouri sanoo MTV:n haastattelussa.

– Se kauniisti palautettiin Suomeen, ja myytiin sitten uudemman kerran täällä Suomessa huutokaupalla.

Mannerheim-ristin säätiö pyrkii pitämään tarkkaa kirjaa mitalien vaiheista ja omistajista. MTV:n mukaan yksi 191 mitalista on kuitenkin hukassa. Mitali varastettiin Mikkelin jalkaväkimuseosta vuonna 2014, eikä sitä ole vieläkään löydetty.

Lähde: MTV

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.