MaRa: Kiinalaiset käyttävät enemmän rahaa kuin venäläiset

Kiinalaisten yöpymisvuorokaudet kasvoivat viime vuonna yli 40 prosentilla, ja he käyttävät vielä enemmän rahaa kuin venäläiset, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa.

Järjestön mukaan kiinalaiset käyttävät päivässä keskimäärin 205 euroa, kun venäläiset käyttävät 150 euroa.

Kiinalaisturistien määrä on kasvanut yhtä soittoa vuodesta 2009. Yöpymisvuorokausissa he ovat jo aivan japanilaisten kannoilla.

MaRa julkaisi viime vuoden matkailukatsauksessaan venäläisvaikutuksesta siivottuja taulukoita, jolloin vuosi näyttää melko hyvältä. Muiden ulkomaalaisten kuin venäläisten yöpymisvuorokaudet kasvoivat 8 prosentilla ja suomalaistenkin runsaalla prosentilla. Muiden ulkomaalaisten kuin venäläisten yöpymisvuorokaudet kasvoivat eniten Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa, vajaalla viidenneksellä.

Venäläisten yöpymisvuorokaudet vähenivät yli 40 prosentilla eli 560 000 vuorokaudella edellisvuodesta. Ankarimmin venäläisten matkailijoiden vähyys näyttää rokottaneen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson matkailuelinkeinoa.

Venäläisten matkailu Suomeen on suorassa suhteessa ruplan kurssiin. MaRan kyselyssä matkailualan toimijoista yli puolet uskoo, että venäläisten turistien määrä vähenee edelleen alkuvuonna. Useampi kuin joka kolmas uskoo, että määrä pysyy ennallaan.

Muiden EU-kansalaisten osuus ulkomaalaisten yöpymisvuorokausista on runsaat puolet, venäläisten enää 14 prosenttia. Se on jo hieman vähemmän kuin muista Pohjoismaista tulevien osuus.

– Euroopan talouskasvu tarttui Suomen matkailuun. Matkailu maailmalla kasvaa kovaa vauhtia. Hyvä kehitys jatkuu kuluvana vuonna Suomessakin. Alkuvuosi jää kuitenkin venäläismatkailijoiden osalta miinukselle, MaRan ekonomisti Jouni Vihmo arvioi tiedotteessa.

MaRan mukaan ala työllistää 140 000 ihmistä Suomessa ja tuo valtiolle sekä kunnille yli viiden miljardin verotulot vuodessa. Järjestön mukaan pelkästään pääkaupunkiseudun uusiin hotellihankkeisiin investoidaan 600–700 miljoona vuoteen 2020 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.