Maahanmuuttaja voi jäädä ilman pankkitiliä – Jopa työsuhteita lopetettu

Maahanmuuttajilla on usein vaikeuksia avata pankkitili tai saada verkkopankkitunnuksia. Joissain tapauksissa maahanmuuttajien palkkoja on jouduttu maksamaan käteen tai esimerkiksi ystävien tai järjestöjen tileille. Työsuhteita on myös lopetettu pankkitilin puuttumisen takia.

– Tilanne on ollut tällainen jo useita vuosia. Tämä on iso ongelma, sillä palkan maksamiseen tarvitaan tiliä. Asia koskee vuosittain satoja maahanmuuttajia, ylitarkastaja Hanna Välimaa Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta toteaa.

Toisinaan pankkitilin avaaminen on sujunut, mutta verkkopankkitunnuksia ei olekaan maahanmuuttajalle myönnetty. Tällaisesta on menossa kaksi oikeustapausta, joista ei vielä ole lainvoimaisia päätöksiä. Toisessa EU-kansalaisen kansallista passia ja toisessa Yhdysvaltain kansalaisen passia ei hyväksytty henkilöllisyyden todentamiseen verkkopankkitunnusten saamiseksi.

Käytännön ongelmien lisäksi monet maahanmuuttajat painivat suomen kielen kanssa. Kotouttamiseen kuuluu kymmenen kuukauden ajan seitsemän tuntia opiskelua päivässä, mitä monet opettajatkin pitävät varsin kovana tahtina.

Maahanmuuttajissa on myös luku- ja kirjoitustaidottomia.

– Heille opiskelutahti on niin kova, että vain harvat saavuttavat tavoitteet. Kielikoulutus voisi tuoda parempia tuloksia, jos lähiopetusta olisi vain kolme tuntia päivässä ja opetus jatkuisi vaikka kahden vuoden ajan, tutkija Taina Tammelin-Laine ehdottaa.

Lue lisää sunnuntain Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

CMI jalkautui Jyväskylän kouluihin: kasiluokkalaisten saaman tehtävän ratkaisi yksi oppilas – "Hän oivalsi saman kuin presidentti Martti Ahtisaari aikanaan"

Jyväskylä irtisanoo vanhusten kotihoidon ostopalvelusopimukset Mehiläisen, Attendon ja Jyväskylän Hoivapalvelujen kanssa – Kaupungin oman tuotannon rinnalla vaihtoehtona on palveluseteli

Jyväskylän avoterveydenhuollon palvelujohtaja on valittu – Tällä hetkellä tehtävää hoitava valittiin varasijalle

Luke ennustaa lihan ja maidon kulutuksen romahtavan

Lasten suosima silta lahosi leikkipuistossa Jyväskylän Nenäinniemessä – kaupungin reaktio yllätti asiasta raportoineen Annan

Jämsän kaupungin organisaatio menee uusiksi – Torstaina alkaneet yt-neuvottelut koskevat enintään 30 työntekijää

Posti, vanhukset ja eläkkeet jälleen kyselytunnin asialistalla, perussuomalaiset huolissaan hallinto-oikeuksien ruuhkista

EU-komissio vaatii Britanniaa nimeämään komissaariehdokkaan vetoamalla oikeuteen

Poliisitutkinta käynnistyi kehitysvammaisten ryhmäkodissa Jyväskylässä – käyttivätkö ohjaajat väärin asukkaiden rahoja?

Migri: EIT:n päätöksessä on kyse arviointivirheestä viraston riskianalyysissä – ei tietoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhe on vaikuttanut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.