Maahanmuuttajat jonottavat kotouttamiskoulutukseen jopa vuosia

Te-toimistot eivät pysty järjestämään maahanmuuttajille riittävästi kotoutumiskoulutusta. Koulutuksiin on jonoja erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa jo kymmenesosa väestöstä on maahanmuuttajia.

Kaikile halukkaille ei ole riittänyt paikkoja myöskään Keski-Suomen te-toimiston tämän vuoden kursseilla.

Maahanmuuttajien kotouttamispalvelun asiantuntija Saara Kiesiläinen Keski-Suomen te-toimiston Jyväskylän toimipaikasta sanoo, että maahanmuuttajien määrä maakunnassa kasvaa sellaista vauhtia, että koulutustarjonta ei aina pysy perässä.

–Koulutustarve on vaikea ennakoida, sillä muuttoliikenteen määrää ei tiedetä. Jyväskylässä odotusaika koulutukseen pääsyyn on kuitenkin keskimäärin kolme kuukautta, joka on varsin kohtuullinen aika verrattuna muuhun maahan, Kiesiläinen sanoo.

Espoossa pisin jono

Odotusaika koulutukseen vaihtelee paikkakunnittain. Esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa koulutuksen odotusaika on keskimäärin yli neljä kuukautta. Pisimillään koulutuksen pääsyä joutuu Helsingissä odottamaan noin 2,5 ja Espoossa lähemmäs kolme vuotta.

Lahdessa koulutukseen pääsee keskimäärin hieman alle kolmessa kuukaudessa ja pisimmillään odotusaika on noin vuoden.

Keski-Suomessa oli vuoden 2012 lopussa noin 4900 ulkomaalaista ja 6600 vieraskielistä ihmistä. Heistä suurin osa asuu Jyväskylässä. Keski-Suomen te-toimistossa on tällä hetkellä asiakkaana noin 1500 työnhakijaa, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta.

Lisää määrärahoja

Kieli- ja työelämätaitoja kehittävän kotoutumiskoulutuksen ruuhkia pyritään purkamaan lähivuosina lisäämällä koulutuksen määrärahoja.

Maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että määrärahoja lisättiin tänä vuonna viidellä miljoonalla eurolla.

–Ensi vuonna lisärahoitusta on luvassa 10 miljoonaa. Vuosina 2015–16 lisärahoitusta annetaan 20 miljoonaa per vuosi, Stenman kertoo.

Yhteiseen opetussuunnitelmaan pohjautuvissa kotoutumiskoulutuksissa opiskellaan suomen kieltä ja yhteiskunnan toimintaa. Koulutus sisältää myös työharjoittelujakson.

Te-toimistot tilaavat koulutukset hankintalain mukaisesti eri järjestäjiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

Matot ehtii vielä pestä, vaikka kuivuminen kestää nyt pidempään kuin alkukesällä – lue tästä marttojen ohjeet

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Avohakkuista ei kannata luopua kokonaan – Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta selviää, ettei ainoastaan jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen ole järkevä vaihtoehto

OAJ listasi 18 "törkykuntaa", jotka lomauttavat opettajia heti lukuvuoden alussa – joukossa Karstula ja Ähtäri, katso koko lista

Ähtärin metsäpalo lähti hakkuujätteen poltosta – levisi kahdelle hakkuuaukealle ja metsään

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa, HSL suunnittelee asiaa

Jyväskylän entinen kehitysjohtaja Harri Hyvönen jättää SoteDigi Oy:n – uudella toimitusjohtajalla on IBM-tausta 

Virrat houkuttelee opiskelijoita: hulppea asuntoetu ja 400 euroa käteen

Ministeri Pekonen: Etätyösuosituksen päivittämistä aiheellista arvioida uudelleen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.