Maahanmuuttajien kielikoulutus on tehotonta

Maahanmuuttajien kielikoulutus on tehotonta ja jää usein kurssikierteeksi. Suomen Kulttuurirahaston tilaaman selvityksen mukaan kotoutettavien opetus on luokkahuonelähtöistä ja keskittyy liiaksi kielioppiin. Arjen kielenkäyttöön se ei harjaannuta.

Maahanmuuttajien on vaikeaa saada sellaista kielikoulutusta, joka etenisi heille sopivassa tahdissa ja olisi räätälöity heidän tarpeitaan ajatellen.

Maahanmuuttajien kielikoulutus on iso haaste yhä useammin myös maaseudun kunnille, sillä nykyisin monet maahanmuuttajat asettuvat asumaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

Esimerkiksi länsirannikon pienillä paikkakunnilla on toteutettu ihmislähtöistä kotouttamispolitiikkaa, jolla on onnistuttu saamaan maahanmuuttajat hyvin osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Paikkakunnan suuruuden sijasta merkityksellistä kotoutumisen kannalta on etenkin työllistyminen ja paikallisen väestön aktiivisuus, arvioi maahanmuuttajille suunnatun kotouttamisprojektin vetäjä Inga Nikula-Sjökvist.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.