Maahanmuuttajien palkat alas? Näin aihe kirvoitti kommentoimaan

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna 32 478 turvapaikanhakijaa. Välillä maassamme varauduttiin jopa 50 000 tulijaan.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan viime vuosina hakijoista myönteisen päätöksen on saanut vuosittain alle puolet, 31–45 prosenttia. Tämän perusteella viime vuonna tulleista myönteisen päätöksen saisi noin 10 100–14 600 henkeä.

Iso kysymys on, miten Suomeen jäävät kotoutetaan mahdollisimman hyvin. Yksi tärkeä tekijä siinä on heidän työllistymisensä. Viime päivinä on virinnyt keskustelu maahanmuuttajien palkoista.

Orpo: "Kaikki keinot otettava käyttöön"

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Helsingin Sanomissa viime lauantaina 16. tammikuuta, että maahanmuuttajien työllistämisessä on otettava kaikki keinot käyttöön. Lehti kirjoitti, että se voisi tarkoittaa myös sitä, että palkoissa joustetaan alaspäin. Myöhemmin Orpo tarkensi Twitterissä, että "viittasin oppi- ja koulutussopimuksiin ja vastaaviin järjestelyihin, joita käytössä muillakin."

Orpon haastattelu kirvoitti saman tien muita kommentteja. Toimihenkilökeskusjärjestön puheenjohtaja STTK:n Antti Palola tyrmäsi palkka-alen lauantaina Ylen TV1:n Ykkösaamussa. Palolan mukaan samasta työstä pitää maksaa sama palkka.

– Me lähdemme siitä, että kannattaisi hakea muita kuten oppisopimus- tai palkkatukimalleja. Meidän on hyvin vaikea ymmärtää, että lähdettäisiin palkoista joustamaan suoraan. Tämä tarkoittaisi pidemmällä aikavälillä sitä, että me loisimme toisen luokan työmarkkinat, Palola sanoi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ilmoittautui STTK:n linjoille. Ylen mukaan Soini sanoi, että maahanmuuttajat on saatava töihin, mutta se ei voi tapahtua polkemalla suomalaisten työehtoja ja palkkoja.

– On etsittävä muita ratkaisuja, muun muassa palkkatukea ja oppisopimuskoulutusta, Soini sanoi.

Rinne: "Suomessa ei tarvita kaksia työmarkkinoita"

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tyrmäsi palkka-alen Demokraatti-lehdessä.

– Suomessa ei tarvita kaksia työmarkkinoita. Monilla aloilla minimipalkat alkavat olla jo toimeentulon rajoilla. Niitä ei ole syytä lähteä heikentämään, Rinne sanoi.

Oppositiopuolue RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund puolestaan asettui Orpon kannalle. Hän sanoi Ylelle, että paikallinen sopiminen ja palkoissa joustaminen voisivat koskea kaikkia suomalaisia.

Tänään keskiviikkona oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki otti asiaan kantaa blogi-kirjoituksessaan.

– Työehtojen polkeminen on täysin väärä tapa yrittää kotouttaa turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia. Suomalaisen yhteiskunnan kannalta olisi kestämätön tilanne, jos luodaan kahden kerroksen työmarkkinat. Se ei helpottaisi sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja loisi täysin tarpeetonta vastakkainasettelua työntekijöiden välillä, Arhinmäki kirjoittaa.

Arhinmäki kertoo jättäneensä tänään hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen. Hän kysyy muun muassa, miten hallitus aikoo parantaa ja nopeuttaa koulutettujen turvapaikan saaneiden henkilöiden pääsyä työelämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.