Maahanmuuttajien työllisyys on parantunut selvästi

Suomesta on tullut entistä avoimempi muuttajille.

2000-luvulla Suomeen tulleet maahanmuuttajat ovat työllistyneet selvästi paremmin kuin 1990-luvun puolivälissä tulleet. Tämä ilmenee Pellervon Taloustutkimuksen tuoreesta tutkimuksesta.

Ero 1990-luvun puolivälin ja 2000-luvun puolivälin tulijoiden välillä on yli 20 prosenttiyksikköä.

Tutkijoiden mukaan suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttajiin on muuttunut avoimemmaksi.

Yksi syy työllisyystilanteen paranemiseen on myös se, että Suomeen tullaan entistä useammin juuri työpaikan perässä. Talouden suhdanteetkin ovat vaikuttaneet työllistymiseen: 1990-luvun puolivälin lama ei ollut suomalaistenkaan työllisyydessä hyvää aikaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin maahanmuuttajien työllisyystilannetta Suomeen tulosta aina vuoteen 2013 asti. Aineisto on laaja: mukana on kaikkiaan 58 000 ihmistä eli kaikki vuosina 1995–96, 2000–2001 sekä 2005–2006 Suomeen tulleet maahanmuuttajat.

Aineisto on koottu Eläketurvakeskuksen ja Tilastokeskuksen rekistereistä.

Virolaiset työllistyvät tutkimuksen mukaan maahanmuuttajista parhaiten. Länsi- ja Etelä-Euroopasta muuttaneiden työllisyys on lähes yhtä hyvä.

Heikoimmin työllistyvät Somaliasta ja Lähi-idästä tulevat. Suuri osa heistä on pakolaisia.

Naiset työllistyvät heikommin kuin miehet. Taustalla on se, että naiset muuttavat Suomeen usein perhesyistä. Lisäksi monet maahanmuuttajanaiset viettävät pidempiä aikoja kotiäitinä kuin suomalaiset naiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.