Maahanmuuttajien työllisyystilanne vaikeutuu yhä

Maahanmuuttajien työllisyystilanne vaikeutuu sitä mukaa, kun valtaväestön työttömyys kasvaa. Tilanne huolestuttaa maan synkimmän työttömyyden alueella, Pohjois-Karjalassa.

– Maahanmuuttajien työttömyysprosentti on neljänkymmenen luokkaa. Heidän työllistymismahdollisuutensa tässä talouden tilanteessa heikkenevät entisestään, toteaa aluekoordinaattori Leena Westman Itä-Suomi aktiivisen maahanmuuttopolitiikan pilottialueeksi -hankkeesta.

Kohtaamista valtaväestön kanssa on yritetty lisätä erityisillä tapahtumilla. Työhallinto, oppilaitokset, järjestöt ja maahanmuuttajat on tuotu samaan paikkaan, samaan aikaan.

– Jos maahanmuuttaja haluaa työllistyä, on ensin opiskeltava suomen kieltä.

Westman toteaa, että sentään joillakin aloilla töitä on tarjolla maahanmuuttajillekin. Tälläkin hetkellä Joensuun seudulla on menossa muun muassa kahdeksan inkerinsuomalaisen lääkärin pätevöittämiskoulutus.

Suomessa oli syyskuussa työnhakijana 35 600 maahanmuuttajaa. Heistä työttömiä oli 15 950. Työttömyysprosentin määrittäminen on vaikeaa, koska osa maahanmuuttajista on saanut Suomen kansalaisuuden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.