Maahanmuuttovirasto: Kristityksi kääntyminen ei tuo automaattista turvapaikkaa

Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan ilmiö on viime aikoina yleistynyt.

Turvapaikanhakijan kääntyminen kristityksi ei ole automaattisesti peruste saada turvapaikka. Maahanmuuttovirasto kertoo selvittävänsä jokaisen hakijan tilanteen tapauskohtaisesti.

Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan ilmiö on viime aikoina yleistynyt ja sadat turvapaikanhakijat ovat kertoneet kääntyneensä Suomessa kristinuskoon.

Jos hakija ilmoittaa turvapaikan hakemisen syyksi sen, että hän on kääntynyt kristityksi ja häntä vainotaan kotimaassaan, hakijalta kysytään lisää näistä asioista. Esimerkiksi kasteella käyminen ei tuo automaattisesti turvapaikkaa tai oleskelulupaa.

Turvapaikan saamisen edellytys on, että juuri kyseinen henkilö olisi kotimaassaan vainon vaarassa.

Viraston mukaan tarkoituksena ei ole määritellä, kuka on oikeanlainen kristitty. Hakijan pitäisi kuitenkin pystyä omakohtaisesti kuvailemaan esimerkiksi sitä, millainen merkitys kristinuskolla hänelle on. Maahanmuuttovirasto on hankkinut eri seurakunnilta tietoja näiden toimintatavoista jäseneksi ottamisessa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on laatinut ohjeistuksen uskontoon perustuvasta suojeluntarpeesta. Kotimaasta lähdön jälkeinen kääntyminen on erityistilanne, jossa hakijalta odotetaan selvitystä siitä, että kääntyminen on aito.

Kansainvälisessä oikeudessa uskonto katsotaan kiinteäksi osaksi identiteettiä eikä henkilön voida olettaa luopuvan siitä vainon välttämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.