Maahanmuuttovirasto: Oleskeluluvan saanti vaikeutuu

Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulevien on jatkossa vaikeampi saada oleskelulupaa.

Oleskelulupien saanti Suomeen vaikeutuu, kertoo Maahanmuuttovirasto eli Migri.

Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulevien on jatkossa vaikeampi saada oleskelulupaa. Maahanmuuttoviraston mukaan turvallisuustilanne näissä maissa on parantunut viime kuukausina.

– Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi irakilainen voi paeta Isisin hallitsemalta alueelta Bagdadiin tai afganistanilainen sotatoimialueelta Kabuliin, sanoo ylijohtaja Jaana Vuorio Migristä.

Migrin mukaan Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa on yksittäisiä alueita, joilla turvallisuustilanne on saattanut välillä huonontua. Yleisesti ottaen turvallisuus on kuitenkin viraston mukaan parantunut.

Lisää kielteisiä päätöksiä

Vuorion mukaan uusi linjaus merkitsee kielteistä oleskelulupapäätöstä varsin monelle turvapaikanhakijalle. Tarkkoja lukuja ei hänen mukaansa voi kuitenkaan kertoa tässä vaiheessa.

– Valtaosa vireillä olevista hakijoista tulee juuri näistä maista, toteaa Vuorio.

Kielteisiä päätöksiä tehdään nyt Vuorion mukaan urakalla ja ylitöinäkin.

Vuorion mukaan Suomessa olevista noin 20 000 turvapaikanhakijasta noin kolmasosa on tähän mennessä puhuteltu. Seuraava vaihe on päätösten kirjoittaminen.

Humanitaarinen suojelu loppuu

Ulkomaalaislaista poistui maanantaina säädös, joka mahdollisti oleskeluluvan antamisen humanitaarisen suojelun perusteella. Lakimuutos ei vaikuta jo myönnettyjen oleskelulupien voimassaoloon.

– Humanitaarisen suojelun perusteellahan on voitu myöntää oleskelulupa vuodeksi. Näitä hakemuksia on jätetty odottamaan pari-kolmetuhatta, kertoo Vuorio.

Humanitaarista suojelua on voitu myöntää, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät täyty. Humanitaarisen suojelun perusteita olivat aseellinen selkkaus kotimaassa, vaikea ihmisoikeustilanne tai ympäristökatastrofi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.