Maahanmuuttovirasto ei pysy tulijamäärän vauhdissa

Turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyajat venähtävät ensi vuonna, arvioi Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio. Nyt käsittelyaika on pysynyt noin viidessä kuukaudessa. EU-direktiivin mukaan käsittelyaika ei saa ylittää kuutta kuukautta.

Elokuun loppuun mennessä Suomeen oli tullut noin 7 000 turvapaikanhakijaa, ja Maahanmuuttovirasto oli mitoittanut resurssinsa sen mukaisesti. Syys-lokakuussa tulijamäärä kuitenkin räjähti 15 000:een.

– Päätöksentekokapasiteetti ei voi mitenkään vastata tulijamäärää, joten on selvää, että ensi vuonna mennään yli kuuden kuukauden, Vuorio sanoo.

Myös tila loppuu

Myös turvapaikanhakijoille tarkoitettujen vastaanottokeskusten taso laskee tulevaisuudessa, Vuorio arvioi. Uusia vastaanottokeskuksia varten ei juuri ole tarjolla kouluja tai muita isoja rakennuksia. Vuorion mukaan syrjäseuduilta saattaisi jotakin löytyä, mutta myös sijainnilla on merkitystä.

– Ei ole tarkoituksenmukaista tai turvallisuuden kannalta perusteltua laittaa satoja turvapaikanhakijoita paikkaan, jossa ei ole poliisia lähettyvillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.