Maakunnat eivät pääsekään vielä pilotoimaan valinnanvapautta, kokeilu viivästyy

Sote- ja maakuntauudistuksen valinnanvapauspilotit viivästyvät perustuslakivaliokunnan lausunnon ja valinnanvapauslakien viivästymisen takia.

– Kyllä tämä lain viivästyminen vaikuttaa pilottien aikatauluihin, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Kirsi Paasovaara kertoo.

Pilotteja ei voida aloittaa hänen mukaansa ennen kuin valinnanvapauslaki on hyväksytty eduskunnassa.

Alun alkaen valinnanvapauspilottien piti alkaa aikaisintaan heinäkuun alussa 2018, mutta nyt ministeriöstä on lähdössä maakuntiin kirje, jossa kerrotaan, että alueita ja henkilöitä koskevia kriteereitä pitää tarkentaa. Perustuslakivaliokunta vaati, että kriteerien, joilla pilotointiin osallistuvat alueet valitaan, täytyy näkyä laissa.

Valinnanvapauden pilottikokeiluihin myönnettiin rahoitusta toukokuussa 10 maakunnalle yhteensä 99 miljoonaa euroa. Rahaa saivat Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Uudenmaan maakunnat. Tarkoitus oli kokeilla valinnanvapauden eri osa-alueita, kuten asiakasseteliä, henkilökohtaista budjettia sekä sosiaali- ja terveyskeskuksen ja hammashoitolan valitsemista.

Myöhemmin syksyllä oli tulossa toinen noin 100 miljoonan euron pilottihaku. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten sen käy.

Jos valinnanvapauslakiin laitettavat kriteerit muuttuvat, onko mahdollista, että kaikki ne maakunnat, jotka saivat rahaa toukokuussa, eivät olekaan enää mukana?

– Ainakaan tässä vaiheessa ei ole sellaiseen tulkintaan lähdetty, vaan katsotaan, miten valinnanvapauslain säännöksiä tarkennetaan, Paasovaara sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .