Maakuntajohtajien mielestä maakunta olisi yhä hyvä sote-mallin pohja – "Nimi voisi olla mikä tahansa"

Suuri osa maakuntien johtajista toivoo, että seuraavakin sote-uudistus rakennettaisiin maakuntien pohjalle. Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista kuudestatoista johtajasta yhdeksän sanoo kannattavansa maakuntamallia.

– Olisi ollut hyvä. Laajemmat hartiat tarvitaan, toteaa Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Vain kolme johtajaa on sitä mieltä, että maakuntamalli pitäisi haudata.

– Yritettiin jo kolme vuotta. Ei enää kannata yrittää umpikujaan johtanutta maakuntamallia. Ennen kaikkea Helsinki ei sellaiseen suostuisi, sanoo Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Kolme johtajaa on isompien yksiköiden kannalla, mutta suhtautuu varovasti maakunta-nimitykseen.

– Joku ylikunnallinen yksikkö, nimi voi olla mikä tahansa, ehkä joku vähemmän tunnelatautunut kuin maakunta. Sote-palvelujen järjestäminen tulee vaatimaan ylikunnallisia toiminta-alueita niin palvelujen sisällön, saatavuuden kuin taloudenkin näkökulmista, punnitsee Satakuntaliiton maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä.

– Sote-uudistuksen lähtökohtana tulee olla mieluummin asiakas kuin hallinto. Jotta asiakas saa parhaan mahdollisen palvelun, sotepalveluiden järjestäjävastuussa olevien organisaatioiden määrää pitää pienentää reilusti nykyisestä yli 300:sta, sanoo Keski-Suomen liiton maakuntajohtaja Tapani Mattila.

Soten lisäksi muutakin

Leveämmille hartioille pitäisi sälyttää muutakin kuin sote. Näin näkee yksitoista kuudestatoista johtajasta.

– Alueelliseen hallintoon saadaan näin paljon synergiaetuja ja samalla rahallisia säästöjä. Lisäksi on tärkeää saada Suomeen vihdoinkin myös aluetasolle suorilla vaaleilla valitut päättäjät, linjaa Etelä-Pohjanmaan liiton valmistelujohtaja Asko Peltola.

Toista mieltä on viisi johtajaa.

– Ajatus edellisellä hallituskaudella suunnitellusta monialaisesta maakunnasta lienee haudattu. Tämä on puhtaasti puoluepoliittinen kysymys, sanoo Päijät-Hämeen liiton maakuntajohtaja Laura Leppänen, joka ei ota suoraa kantaa maakuntamalliin.

Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Kaj Suomela arvioi maku-sote-uudistuksen kaatumisen osoittaneen, ettei liian suuren muutoksen tekeminen onnistu yhdellä kertaa.

– Parasta olisi, jos maakuntapohjaisesti ensin integroitaisiin erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja kuntien sosiaalipuoli. Kun tämä uudistus on saatu läpi ja toimimaan, siihen voitaisiin tulevien hallitusten aikana liittää muita maakunnan ja valtion tehtäviä. Ruotsissa on tehty juuri näin.

Neljä maakuntajohtajaa linjaa, että aluetason toimijoille sopiva määrä palveluita olisi kutakuinkin sama kuin Sipilän hallituksen sote-maku-uudistuksessa kaavailtu.

– Pitäisi ymmärtää, että kokoamalla aluetasolle sopivat tehtävät yhteen luodaan tehokkain mahdollinen rakenne, sanoo Kainuun liiton Pentti Malinen.

Soten lisäksi uusiin yksiköihin pitäisi maakuntajohtajien mukaan sisällyttää muun muassa aluekehittäminen ja maakuntakaavoitus, ympäristöterveydenhuolto, palo- ja pelastustoimi sekä työllistämispalvelut. Nämä saivat eniten mainintoja.

Kolme toivetta uudistukselle

Tulevalta sote-uudistukselta maakuntajohtajat odottavat ennen kaikkea kolmea asiaa: että asiasta saataisiin viimein aikaan päätöksiä, että lait tehtäisiin valmiiksi ennen massiivista valmistelua ja että jo tehtyä valmistelua hyödynnettäisiin. Nämä asiat toistuvat vastauksissa useiten.

– Selvityksiä päätöksenteon pohjaksi on maailma pullollaan , toteaa Uudenmaan Ossi Savolainen.

– Edellisen hallituksen valmistelua voisi verrata siihen että ryhdytään rakentamaan taloa ennen kuin on lopulliset piirustukset ja rakennuslupa on hyväksytty. Turhauttavaa ja kallista, sanoo Pohjanmaan Suomela.

Alasajo on jo pitkällä

Sote- ja maakuntauudistuksen alasajo on jo pitkällä niin maakunnissa kuin erillisissä palvelukeskuksissakin. Uutissuomalaisen selvityksen mukaan suurin osa valmistelutyöntekijöistä on jo lähtenyt maakunnista.

Esimerkiksi Päijät-Hämeessä projekti on jo käytännössä lopetettu, viimeisetkin työntekijät palaavat omiin töihinsä tämän kuun lopussa.

Pisimpään valmistelutyöntekijät ovat töissä Etelä-Savossa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla, joissa viimeiset työsuhteet päättyvät vasta vuodenvaihteessa.

Useimmissa kyselyyn vastanneissa maakunnissa työt päättyvät kesän aikana.

Pohjois-Pohjanmaalla on heinäkuun alun jälkeen töissä vielä kaksi henkilöä, joiden virkasuhteiden päättäminen on prosessissa.

Pohjois-Savossa on 1,5 henkilötyövuotta syyskuun loppuun.

Osa joutui työn hakuun

Valtaosa sote- ja maakuntauudistuksen työntekijöistä palaa samaan työpaikkaan kuin mistä lähtivätkin. Uutissuomalaisen kyselyn mukaan useimmissa maakunnissa työttömyysuhan alla on ollut korkeintaan muutama työntekijä. Poikkeus on Uusimaa, jossa taustavirka puuttuu 20 työntekijältä.

– Näyttäisi, ettei kukaan ole jäämässä työttömäksi, kertoo Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme.

Kokopäiväisiä työntekijöitä maakunnilla oli maakunnasta riippuen muutamasta muutamiin kymmeniin. Eniten päätoimisia oli Uudellamaalla, noin 70. Oman työnsä ohella uudistusta valmisteli monessa maakunnassa satoja ihmisiä.

Maakuntien tilakeskuksen työntekijät puolestaan on pääosin rekrytoitu muualta. Taustaorganisaatio on ollut vain noin viidellä, kertoo va. toimitusjohtaja Jukka Latvala.

Vielä ei ole Latvalan mukaan tietoa, moniko on jäämässä työttömäksi, mutta moni on jo siirtynyt muualle töihin. Maakuntien tilakeskuksessa 23 työntekijästä on jäljellä enää 13. Yt-neuvottelut on juuri käyty.

– Viemme tämän hallitusti valmiustilaan ja olemme suunnitelleet, että pidämme valmiustilaa yllä tämän vuoden loppuun asti, Latvala kertoo.

Valmiustilan aikana yhtiössä, pääosin tietopalveluissa, työskentelee Latvalan mukaan 5–8 ihmistä. Tällä hetkellä menossa on edelleen tiedon keruu kuntien ja sekä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien tiloista.

Kaksi muuta palvelukeskusta, ICT-palveluita tuottava Vimana ja soten digitaalisuutta kehittävä Sotedigi, jatkavat osaa toiminnastaan, Niiden tulevaisuus riippuu uuden hallituksen päätöksistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .