Maakuntavaalien piti olla tänään – kevätvaalien kohtalo on kiinni soten loppukiristä

Ensimmäiset maakuntavaalit oli tarkoitus alun perin järjestää tänään. Sote-uudistuksen keskeneräisyyden takia vaaleja on kuitenkin jouduttu lykkäämään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi kesäkuussa pääministerin ilmoituksen, jolla sote- ja maakuntauudistusta lykättiin vuodella eteenpäin vuoden 2021 alkuun. Sen myötä myös maakuntavaalien aikataulua jouduttiin korjaamaan. Hallitus asetti tavoitteeksi, että vaalit järjestetään ensi toukokuussa eurovaalien yhteydessä.

Tällä hetkellä kuitenkin myös hallituksen kakkosvaihtoehto näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Soten valmistuminen sotevaliokunnasta lykkääntyi taas tällä viikolla. Valiokunta jatkaa sote-mietintöluonnosten käsittelyä reilun puolentoista viikon päästä 6. marraskuuta. Ensi viikolla ei kokousteta, sillä eduskunnassa on istuntotauko.

Jos toukokuu ei onnistu, vaalit voivat siirtyä syksyyn 2019

Usko toukokuun maakuntavaaleihin on STT:n tietojen mukaan hiipunut myös hallituksen piirissä. Kuun alussa vahva arvio oli, että vaikka sote-valiokunnan mietintöluonnokset olisivatkin valmistuneet lokakuun aikana, maakuntavaaleja voidaan joutua siirtämään.

Kun valiokunta saa työnsä valmiiksi, sote-mietinnöillä on edessä vielä pitkä tie. Mietintöluonnokset lähetetään arvioitavaksi perustuslakivaliokuntaan, jossa käsittely saattaa viedä ainakin viikkoja. Tämän jälkeen luonnokset kommentteineen palaavat vielä uudestaan sote-valiokunnan työstettäväksi.

Sote- ja maakuntalait pitäisi saada hyväksyttyä eduskunnassa noin puoli vuotta ennen vaaleja eli vielä ennen joulutaukoa. Jos näin ei käy, maakuntavaalit voivat siirtyä toukokuulta mahdollisesti ensi vuoden syksyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.