Maakuntien budjetit voivat tutista

"Valinnanvapauden aikataulun yksityiskohtainen linjaus on erikoinen."

Maakuntien pitäisi pystyä vaikuttamaan vauhtiin, jolla sote-keskustoiminta siirtyy yksityiseksi. Tätä mieltä on Uudenmaan muutosjohtaja Markus Sovala.

Hän pitää erikoisena, että soten valinnanvapauden aikataulusta linjataan niin yksityiskohtaisesti.

– Olisi paljon järkevämpää, että kukin maakunta voisi suunnitella ja toteuttaa siirtymän toiminnallisesti järkevässä aikataulussa, Sovala sanoo.

Kansalaiset saavat valita oman sote-keskuksen vuonna 2021. Jos asiakas ei valinnanvapauden alkaessa listaudu mihinkään sote-keskukseen, hänet listataan kahdeksi vuodeksi julkiselle toimijalle. Jos hän ei tänäkään aikana valitse, listataan hänet kahden vuoden määräajan päätyttyä lähimmän keskuksen, julkisen tai yksityisen, asiakkaaksi.

"Henkilöstömuutokset hallitusti"

Sovalan mukaan on vaikea tilanne, että suora valinnanvapaus tulee voimaan yhdessä yössä.

– Ryhdymme maksamaan yksityisille tuottajille soten palvelutuotannosta, ja silti meillä on vielä omat vuokrat ja ennen kaikkea oma henkilökunta ylläpidettävänä, Sovala sanoo.

Sovala toivoo, että maakunnilla olisi mahdollisuus tehdä henkilöstömuutokset hallitusti muun muassa luonnollisen poistuman avulla.

Esimerkiksi Uudellamaalla voi Sovalan mukaan hyvin siirtyä satojatuhansia ihmisiä ensimmäisenä päivänä yksityisten sote-keskusten asiakkaiksi.

– Karkeasti jokainen 100 000 henkilöä maksaa 50 miljoonaa maakunnalle, Sovala laskee.

Tämä voi tarkoittaa jopa satoihin miljooniin nousevaa aukkoa maakunnan budjettiin ensimmäisinä vuosina.

– Maakunnalla ei ole verotusoikeutta, eikä lisävelkaa voida ottaa, niin lisämenojen osalta joudutaan kääntymään valtiovarainministeriön ja hallituksen puoleen, sanoo Sovala.

Sovala on valtiovarainministeriön ylijohtaja, joka on tällä hetkellä määräaikaisessa tehtävässä Uudenmaan muutosjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.