Maaseudun Tulevaisuus: Kuntaliiton mielestä valtio maksaa kunnille liian vähän pakolaisista

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on tiedostanut ongelman mutta ei lupaa lisää rahaa.

Kuntaliiton mielestä valtio maksaa kunnille liian vähän pakolaisista, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus. Lehden mukaan kunnat kipuilevat kuntiin muuttavien pakolaisten kustannusten kanssa, sillä valtion maksamat laskennalliset korvaukset eivät kata todellisia kuluja.

– Valtion maksamat korvaukset ovat jääneet jälkeen kustannuksista. Kotoutettavia on entistä enemmän, ja lisäresursseja tarvittaisiin, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen lehdelle.

Valtio maksaa pakolaisia vastaanottavalle kunnalle laskennallista korvausta alle 7-vuotiaasta 6 845 euroa vuodessa ja yli 7-vuotiaasta 2 300 euroa vuodessa. Oleskeluluvan saaneilla turvapaikanhakijoilla korvausaika on kolme ja kiintiöpakolaisilla neljä vuotta. Kuntaliiton mukaan laskennallisten korvausten tulisi olla kolmannes enemmän eli 10 946 ja 3 342 euroa vuodessa, jotta vuosikymmenten kustannuskehitys esimerkiksi sosiaalitoimessa vastaisi kuluja.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on tiedostanut ongelman. Ministerin mukaan kuntakohtaisia korvauksia ei kuitenkaan koroteta ensi vuoden budjetissa.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus