Näihin maihin valtaosa suomalaisista maastamuuttajista lähtee: Katso maiden top 10

Suomalaisten maastamuutto on hyvin keskittynyttä. Lähes kolme neljäsosaa nykypäivän siirtolaisista muuttaa kymmeneen suosituimpaan maahan.

Ylivoimaisesti suosituin kohde on Ruotsi, jonne muuttaa yli kaksi kertaa niin paljon suomalaisia kuin toiseksi suosituimpaan maahan, Britanniaan. Kolmanneksi yleisimmin lähdetään Yhdysvaltoihin.

Oheiseen taulukkoon on listattu maastamuuton top 10 -maat. Niiden  joukossa ovat Suomen naapurimaat Venäjää lukuun ottamatta, englanninkielisiä maita sekä Tanska ja muutama muu Euroopan valtio. Suosituimmat valtiot ovat pysyneet pitkään samoina.

– Siirtolaisuus on muuttunut siten, että nykyisin ulkomailla ollaan keskimäärin lyhyemmän aikaa kuin ennen. Maailmalle lähtee paljon uramuuttajia, jotka työskentelevät ulkomailla muutaman vuoden ja palaavat sitten takaisin, kertoo tutkimusjohtaja Elli Heikkilä Siirtolaisuusinstituutista.

Hän muistuttaa, että oman ryhmänsä ovat aina muodostaneet rakkauden perässä muuttavat. Se on luonteeltaan pysyvämpää, varsinkin jos suhde johtaa avioliittoon ja perheen perustamiseen.

Tuoreimmat maastamuuttoa koskevat tilastot ovat vuodelta 2013. Tuolloin Suomesta muutti pois 9 658 maan kansalaista. Suomalaisia paluumuuttajia oli 8 068 eli noin 1 600 vähemmän kuin lähtijöitä.

Tilanne on ollut saman tyyppinen koko 2000-luvun. Tosin muutamana vuonna paluumuuttajat ovat olleet myös enemmistönä.

– Tilastot kertovat, että suomalaisia lähtee vuosittain paljon maailmalle ja suuri osa heistä palaa jossain vaiheessa synnyinmaahansa.

Jos lukuihin otetaan mukaan myös muiden maiden kansalaiset, jotka muuttavat Suomeen tai pois täältä, niin muuttoliike on Suomen kannalta selvästi positiivinen. Toissa vuonna Suomeen muutti kaikkiaan 18 050 henkilöä enemmän kuin maasta lähti.

Moni lähtee työn perässä

Suurin osa suomalaisista poismuuttajista on 15-35-vuotiaita nuoria ja nuoria aikuisia. Heitä on yli puolet lähtijöistä.

– Se on ymmärrettävää ja luonnollista - silloin on helpointa lähteä, kun ei ole vielä perhettä ja lapsia, Heikkilä pohtii.

Myös eläkeläisten osavuotinen siirtolaisuus on lisääntynyt. Entistä useampi viettää talvikuukaudet Espanjassa, Thaimaassa tai Yhdysvaltain Floridassa  ja palaa kesäksi Suomeen.

Moni suuntaa ulkomaille työn perässä. Suuri osa siirtolaisista on hyvin koulutettuja. Viime vuosina muuttajien joukossa on ollut runsaasti esimerkiksi terveydenhoidon henkilöstöä ja it-alan ammattilaisia.

– Suomalaisia työntekijöitä arvostetaan osaajina monissa maissa. Heillä on hyvä maine ja työnantajat tietävät, että suomalainen tekee, minkä lupaa.

Merkittävä osa korkeakouluopiskelijoista käy nykyisin opintojensa aikana vaihdossa ulkomailla. Kokemus tekee lähdön helpommaksi myös myöhemmin.

– Vaihto-opiskelijalle muodostuu realistinen käsitys kohdemaasta. Jos kokemukset ovat myönteisiä, niin samaan maahan on helppo hakeutua töihin valmistumisen jälkeen.

Internet on helpottanut työn hakemista muualta. Esimerkiksi EU- ja Eta-maiden avoimet työpaikat löytyvät ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalista. Siellä työnantajat ilmoittavat työpaikoista, joihin he ovat erityisen kiinnostuneita palkkaamaan työntekijöitä muista Euroopan maista.

Tänään lauantaina vietetään Eurooppa-päivää kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Sitä juhlistetaan lukuisilla tapahtumilla eri puolella Suomea. Päivän tarkoituksena on lähentää unionin kansoja toisiinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kirrinkydöntien hidastetöyssy poistetaan asukkaiden toivomuksesta – valituksia on tullut tarpeettomuudesta ja töyssystä lähtevästä äänestä

Jyväskylän yliopiston avoin sosiaalityön opetus alkaa Keuruulla

Vaarallinen työtapa oli jatkunut vuosia – lopulta leikkuri vei työntekijän peukalon tehtaalla Laukaassa

Onko tässä Jyväskylän HLBTIQ-ystävällisin asuinalue? – Katso kuvat hulmuavista sateenkaarilipuista

Ainakin kolme kaupunkia Suomesta hakee kulttuuripääkaupungiksi – "Jokainen kaupunki voi vain voittaa"

HS: Fonectalla laaja tietovuoto – mukana arkaluonteisia henkilötietoja

Laukaan kovan onnen nautatilalla saatiin uusi aitaus valmiiksi – eläimet nauttivat kesäpäivästä läheisellä niityllä, katso video

Valkeakosken sosiaalitoimelle vakava huomautus, ei puuttunut apulaisoikeusasiamiehen mukaan lapsen mielivaltaiseen kohteluun lastensuojeluyksikössä

Baariyrittäjä avautui Jyväskylän kaupungin rajoittavista linjauksista – Katupäällikkö: "Jos kaikki vetäisivät kadulle köysiä, olisi se äkkiä melkoinen villi länsi"

Presidentti Niinistön mainostama venäläisten jätehuoltovierailu tuo Suomeen kymmenien ihmisten delegaation

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.