Maastopalon aiheuttaja useimmiten ihminen – yli kymmenys syttymissyistä ei ole tiedossa

Keski-Suomessa on tänä kesänä ollut tavallista enemmän maastopaloja. Palojen määrät selviävät Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto PRONTO:sta. Tilasto sisältää hätäkeskuksille ilmoitetut onnettomuudet ja tapahtumat, joihin pelastustoimi on osallistunut.

Maasto on tänä vuonna syttynyt palamaan pelkästään touko-heinäkuun välisenä aikana 138 kertaa. Vuosien 2014–2016 keskiarvo on 128 paloa. Viime vuonna kirjattiin vain 103 paloa, kun hellepäiviä Keski-Suomessa oli kaksi.

Koko maassa maastopalojen keskiarvo vuosilta 2013–2017 on 2 409 paloa. Viime vuonna maaston palamisesta ilmoitettiin 2 263 kertaa.

Tilastoinnin mukaan viime vuonna ihmisen toiminta oli aiheuttajana 1 708 maastopalossa, eli yli kolme neljäsosaa tapauksista oli ihmisen syytä. Tahallisia tekoja olivat 281 paloa, huolimattomuus tai varomattomuus oli syynä 812 kertaa ja vahingoksi palo tulkittiin 395 otteeseen.

Yleisimmät syttymissyyt ovat vuosien aikana olleet joko nuotio, grilli tai roskien poltto. Kolmanneksi yleisin syttymissyy löytyy tilastosta nimellä "Ei tiedossa" 309:llä palolla. Neljännellä sijalla on luonnonilmiön aiheuttama maastopalo, kun tuli syttyi viime vuonna 103 kertaa tästä syystä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .