Maksakirroosikuolemat lisääntyvät nopeasti

Maksakirroosikuolemat lisääntyvät Suomessa Euroopan nopeimmin, kertoo Helsingin Sanomat. Jo varsin moni alle 40-vuotias suomalainen kärsii maksakirroosista. Helsingin Sanomien mukaan nuorimmat kirroosipotilaat ovat jopa alle 30-vuotiaita.

Esimerkiksi toissa vuonna alkoholimaksasairauteen kuolleiden 35–39-vuotiaiden miesten määrä oli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2001.

– Sairaalassa on paljon 40-vuotiaita naisia, jotka ovat juoneet maksansa. Se ei vaadi kuin pari lasillista viiniä päivässä, sanoo Husin gastroenterologian klinikan ylilääkäri Martti Färkkilä.

Hänen mukaansa sairaalaan saattaa tulla ihmisiä, jotka eivät ole olleet koskaan humalassa. He vain ovat niin tottuneita alkoholiin, että pää sietää, mutta maksa ei kestä.

Maksakirroosin oireilu alkaa vasta kun tauti on jo kehittynyt. Kun maksa ei enää toimi hyvin, ihminen saattaa esimerkiksi väsyä tai tajunnassa voi olla häiriöitä. Pitkälle edennyt kirroosi voi johtaa syvään tajuttomuuteen eli niin sanottuun maksakoomaan, joka on hengenvaarallinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän Vesankajärven Kuoliosaaressa syttyi pieni turpeikon palo

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Presidentti Niinistö kannusti suomalaisia koronataisteluun Facebookissa

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

Matot ehtii vielä pestä, vaikka kuivuminen kestää nyt pidempään kuin alkukesällä – lue tästä marttojen ohjeet

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Avohakkuista ei kannata luopua kokonaan – Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta selviää, ettei ainoastaan jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen ole järkevä vaihtoehto

OAJ listasi 18 "törkykuntaa", jotka lomauttavat opettajia heti lukuvuoden alussa – joukossa Karstula ja Ähtäri, katso koko lista

Ähtärin metsäpalo lähti hakkuujätteen poltosta – levisi kahdelle hakkuuaukealle ja metsään

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa, HSL suunnittelee asiaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.