Maksuhäiriöt: Tämän verran on suurin summa Suomessa

Viimeisen vuoden aikana noin 9 000 henkilöä on saanut maksuhäiriömerkinnän. Kesäkuun lopulla Suomessa maksuhäiriömerkintöjä oli 365 000 kuluttajalla, aikuisväestöstä 8,3 prosentilla.

Vaikka määrä kasvoi vuodessa 9?000:lla, on alkuvuoden aikana määrä kääntynyt hienoiseen laskuun.

Samalla maksuhäiriöisten Suomen ennätys alkaa lähestyä. 1990-luvun laman jälkeen vuonna 1997 maksuhäiriöisiä oli 368 000, joten tämä kyseenalainen ennätys häämöttää enää 3 000 häiriömerkinnän päässä.

Suomen Asiakastieto Oy ennakoi rajan rikkoutuvan vielä tämän vuoden aikana. Tammi-kesäkuun aikana rekisteriin on päätynyt päivittäin 112 uutta henkilöä.

Suurin osa maksuhäiriömerkinnöistä kuitenkin kasaantuu jo rekisterissä oleville henkilöille. Keskimäärin jokaiselle maksuhäiriöisellä kuluttajalle on kertynyt peräti 17 merkintää.

– Rajoitukset ovat vähentäneet pikavipeistä tulleita merkintöjä, mutta henkilöiden kokonaismäärä on silti kasvanut. Jos aiemmin merkintöjä tuli satasen vipeistä, niin nyt ne syntyvät suuremmista luotoista, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Yksittäisten maksuhäiriömerkintöjen saatavat vaihtelevat muutamista kympeistä 60 miljoonaan euroon. Suurin yksittäinen merkintä on varsinaissuomalaisella miehellä, jolla häiriömerkintöjä on yhteensä 119 miljoonan euron edestä. Kappalemääräisesti eniten merkintöjä taas on eteläsavolaisella miehellä, 1 120 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.