Maksuttomat amis- ja lukiokirjat myös Jyväskylään? – Näin vastaavat Gradia-johtaja ja kaupunginjohtaja

Helsingin kaupunki kustantaa aikaisintaan ensi vuodesta lähtien lukiolaisten ja ammattikoululaisten oppimateriaalit. Maksuttomuus koskee oppikirjojen lisäksi työvälineitä.

Uudistuksen hinta on vajaat 20 miljoonaa euroa. Lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien opiskelijajärjestöt toivovat Ylen haastattelussa, että maksuton toinen aste laajenisi koko maahan, koska sen uskotaan auttavan koko ikäluokkaa työllistymisessä.

Mitä mieltä olet Helsingin päätöksestä, johtaja Vesa Saarikoski Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä, joka tarjoaa lukio- ja ammatillista koulutusta Gradia-oppilaitoksissaan muun muassa Jyväskylässä?

Minusta on ongelmallista ja eriarvostavaa kehitystä, mikäli toisen asteen koulutusta aletaan rahoittaa kuntien omaehtoisilla päätöksillä. Pitäisi ehdottomasti tuottaa perusrahoituksen ja tasa-arvoistaviksi tarkoitettujen elementtien suhteen valtakunnallisia ratkaisuja. Näin turvattaisiin rahoituksen pitkäjänteisyys ja järkevä kohdentaminen.

Voi myös kysyä, onko tolkkua siinä, että valtion perusrahoitusta on koulutuksen järjestäjiltä leikattu erityisesti ammatillisessa koulutuksessa vähintään viidennes muutamassa vuodessa ja lukion yksikköhinnassa ja kustannuksissa on koko ajan 15 prosentin vaje, ja sitten kunnat lähtisivät harkintansa ja mahdollisuuksiensa mukaan rahoittamaan opiskelijoiden materiaaleja.

Paljonko maksuttomuus vaatisi lisää rahaa?

Kun Gradia on Helsingin ja Tampereen jälkeen kolmanneksi suurin koulutuksen järjestäjä, olisi noilla laskentakaavoilla lisärahoituksen tarve noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa.

Miten kommentoit Helsingin rahoituspäätöstä, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto?

Ymmärrän Helsingin linjauksen, koska toisen asteen koulutus koetaan tärkeäksi. Se ei kuitenkaan ole kestävä tie, että valtio vetäytyy rahoitusvastuusta ja sitten kunnat omilla vaihtuvilla resursseillaan lähtee tätä kompensoimaan. Kyllä tähän (toisen asteen oppikirjojen maksuttomuuteen) tarvittaisiin valtakunnallinen linjaus eli valtion pitäisi tästä päättää ja rahoittaa se valtionosuuksin.

Eli Helsingin-mallin laajetessa oppilaiden eriarvoisuus kasvaisi, kun rikkailla kunnilla olisi varaa maksaa kirjat ja muu materiaali ja toisilla kunnilla ei?

Juuri näin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .