Malmin nainen: Kuulustelija toi tutkintavankeuteen "röökiä kartsatolkulla" ja maksoi äidin kukat

Kuulustelijana toiminut poliisi on sittemmin tuomittu virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Helsingin hovioikeudessa käsiteltiin aamupäivällä Malmin naisen kuulustelukertomusten hyödyntämiskieltovaatimusta. Tätä varten kuultiin muun muassa tutkintavankeusajasta ja kuulusteluista itseään Malmin naista, eli Mari Romanoa.

Romanon mukaan hänen ei tutkintavankeusaikana tarvinnut maksaa itse juuri mistään, vaan esimerkiksi tupakat, pesuaineet ja muut maksoi hänen yllätyksekseen kuulustelija. Romanon mukaan kuulustelija toi hänelle laivalta esimerkiksi "röökiä kartsatolkulla" ja vei Romanon katsomaan äitiään ja maksoi matkan kulut sekä äidille ostetut kukat.

Romano sanoi, että kuulustelija myös istui tuntikausia sellissä juttelemassa niitä näitä. Romano kertoo, että oli jossain vaiheessa huomannut kuulustelijan myös istuvan paikalla, kun hän vasta itse heräili unesta.

 Kuulustelijana toiminut poliisi on sittemmin tuomittu virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän lähetti naiselle hempeitä viestejä, osti muun muassa skootterin, antoi rahaa ja vei kuukausia tutkintavankeuden jälkeen naisen kuulusteluihin parin Irish coffee -drinkin jälkeen.

Romanon puolustus vaatii esitutkinnan kuulusteluja kokonaisuudessaan hyödyntämiskieltoon, mitä syyttäjä vastustaa. Romano itse kertoi kuulemisessaan, että hän luotti poliisiin mutta ei tämän esimiehiin.

 Tutkintavankeusajalta Romano kertoi lukuisia yksityiskohtia. Esimerkiksi keskusrikospoliisin rikosylikomisario tuli hänen mukaansa paikalle avustajan viimeisen junan lähdön aikoihin ja mainitsi, että Aarniota ei saa suojella ja hänet on saatava niin sanotusti pois pelistä. Muuten Romanon kuvaus kuulusteluaikojen oloista ei viittaa ainakaan tavallista ikävämpiin oloihin.

 – Kyllähän meillä kuulusteluissa oli aika gourmet-ruoat. Aamulla sai esittää toiveet ja sitä oli paikalla, mitä pyydettiin.

Romano myös arvioi, että poliisi olisi aloittanut hevosharrastuksen, koska Romano oli kiinnostunut hevosista.

Romano vapautui tutkintavankeudesta huhtikuussa 2014. Myös tutkintavankeuden jälkeen poliisi jatkoi sekä yhteydenpitoa Romanoon että tämän kuulusteluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Malmin naisen puolustus haluaa koko esitutkintakertomuksen hyödyntämiskieltoon Jari Aarnion huumejutussa