Malmin naista kuulustellut skootteripoliisi: Asianajaja oli hilpeällä tuulella – "kielsin laulamasta kuulustelussa"

Kuulustelut tehnyt poliisi myönsi oikeudessa menetelleensä virheellisesti.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutun hovioikeuskäsittelyssä kuultiin tiistaina iltapäivällä niin sanottua skootteripoliisia. Poliisi osti Aarnion rikoskumppanina tuomitulle Malmin naiselle eli Mari Romanolle muun muassa skootterin ja rahaa sekä lähetti tälle hempeitä viestejä. Lisäksi poliisi vei kuukausia tutkintavankeuden jälkeen Romanon kuulusteluihin parin Irish coffee -drinkin jälkeen.

Poliisi sanoo myös tuoneensa kaksi kertaa kuulusteluvankeuteen ruokaa ja joitakin askeja tupakkaa. Romano sanoi aiemmin tänään, että sai tupakkaa "kartsatolkulla", ja että kuulusteluissa syötiin aika "gourmet-ruokaa".

Kuulustelut tehnyt poliisi selittää käytöstään vankien erilaisella tilanteella.

– On henkilöitä, joilla huolto pelaa ja joilla huolto ei pelaa.

Hän myönsi oikeudessa menetelleensä virheellisesti.

– Menettelin näin virheellisesti, että häntä autoin.

Hovioikeus käsitteli tänään sitä, voidaanko Aarnion rikoskumppanina tuomitun Romanon kuulustelukertomusta ylipäätään hyödyntää näyttönä. Lisäksi hovioikeus joutuu arvioimaan, koskeeko mahdollinen hyödyntämiskielto vain Romanoa vai myös muita syytettyjä.

Tuliko asianajaja päihtyneenä kuulusteluun?

Hovioikeudessa Romanoa kuulustelleelta poliisilta kyseltiin myös, tuliko Romanon aiempi asianajaja Juha-Pekka Hippi päihtyneenä Kouvolaan kuulustelupäivänä. Syyttäjä joutui kysymään asiaa kaksi kertaa.

– Ehkä hilpeällä tuulella. En katsonut, että hänellä ei ollut edellytystä hoitaa tehtäväänsä, poliisi vastasi.

Poliisi sanoi, että päihtymystilaa oli kuulustelupäivänä hankala arvioida, koska hän ei ollut tavannut asianajajaa aiemmin.

Poliisi kuitenkin kertoi, että joutui kaksi kertaa huomauttamaan Hippiä kuulustelussa. Toinen liittyi siihen, että tämä nautti alkoholia. Toinen kerta puolestaan liittyi siihen, kun Hippi kuunteli kuulokkeilla musiikkia ja lauloi.

– Kyllä se varmaan liittyi siihen laulamiseen. Äänentaso nousi jossain vaiheessa niin korkeaksi, että se haittasi sitä (kuulustelua) sitten, poliisi sanoi.

Asianajaja Hippi sanoi myöhemmin puhelimitse STT:lle, että poliisin kertomat seikat pitävät pääosin paikkansa.

– Kysymys oli kuulustelutauosta, Hippi kommentoi alkoholin nauttimista ja musiikin kuuntelua. Hippi ei katso olleensa tuolloin humalassa.

"Ei pidä lähteä käymään kauppaa kenenkään vapaudella"

Poliisin mukaan toimintaan tuli esimiehiltä selkeät sävelet siitä, että jatkossa ei saa toimia vastaavalla tavalla.

– Sehän on aivan karmea tilanne, että tutkija lähtee tällä tavalla tukemaan. Kyllähän siinä lähtiessään tietää, että eihän tällaiseen mitään suostumusta saa, poliisi kommentoi.

Hän kiistää, että olisi käynyt kuulusteluissa kauppaa kenenkään vapautumisella Aarnion puhumista vastaan.

– Sen verran on kokemusta jo, että ei pidä lähteä käymään kauppaa kenenkään vapaudella. Ei nämä niin tärkeitä juttuja ole.

Käräjillä Malmin naisen eli Romanon katsottiin vastanneen huumekontakteista Hollannissa ja myös huumeiden levityksestä. Hänet tuomittiin Aarnion rikoskumppanina 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Sekä Aarnio että Romano kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.