Maltan vesillä odottaneet siirtolaiset pääsevät maihin – kahdeksan EU-maata lupasi auttaa

Kahdeksan EU-maata on lupautunut ottamaan vastaan siirtolaisia, jotka ovat joutuneet odottamaan Maltan aluevesillä kansalaisjärjestöjen aluksilla. Komission avustamasta päätöksestä kertoo Maltan pääministeri Joseph Muscat.

Kahdella aluksella olleet 49 siirtolaista ovat odottaneet Maltan aluevesillä. Siirtolaisia ottavat vastaan Saksa, Ranska, Romania, Hollanti, Italia, Luxemburg, Portugal ja Irlanti.

Malta kieltäytyi ottamasta aluksia vastaan, koska siirtolaiset pelastettiin Maltan vastuualueen ulkopuolella, eikä Malta ollut lähin turvasatama.

Joukko EU-maita on luvannut ottaa lisäksi 131 Maltan aiemmin pelastamasta 249 siirtolaisesta. Malta pelasti nämä ihmiset alueelta, josta maa on vastuussa.

Komissio on lähettämässä Maltalle asiantuntijoita auttamaan niiden ihmisten palauttamisessa, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan. Maltan pääministerin mukaan tulijoiden joukossa on muun muassa bangladeshilaisia.

–  Kansalaisjärjestöjen aluksia pyydetään jättämään aluevetemme välittömästi, kun siirtolaiset on siirretty, Muscat sanoi.

Tapahtunut ei saa hänen mukaansa toimia ennakkotapauksena.

–  Jäsenmaiden ja kansalaisjärjestöjen pitäisi toimia sääntöjen eikä oman tahtonsa mukaan odottaen toisten ratkaisevan heidän aiheuttamansa ongelmat.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi tiistaina STT:lle, että Suomi ei lähde mukaan yksittäisten laivojen pyyntöihin.

–  Tämä ei ole se tapa, jolla EU:n turvapaikkajärjestelmää parannetaan, vaan tämä on tapa, jolla lakaistaan ongelmia maton alle yksitellen, Mykkänen perusteli.