Maneesiturma: Kunnan viranhaltijalle vaaditaan tuntuvia sakkoja

Syyttäjä vaatii Laukaan kunnan viranhaltijalle tuntuvaa sakkorangaistusta Laukaan maneesiturmajutussa. Jutun oikeuskäsittely alkoi tiistaina aamulla valmisteluistunnolla Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Laukaan viranhaltijaa syytetään kuolemantuottamuksesta, neljästä vammantuottamuksesta sekä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Maneesirakennus sortui kesken ratsastustunnin helmikuussa 2013. Onnettomuudessa kuoli 10-vuotias tyttö ja loukkaantui neljä henkilöä.

Jutussa on kyse siitä, olisiko rakennusvalvonnan viranomaisen pitänyt selvittää riskikohteita sen jälkeen, kun Onnettomuustutkintakeskus oli varoittanut vastaavien rakennusten riskeistä.

Kihlakunnansyyttäjä Marika Visakorven mukaan viranhaltija ei ryhtynyt mihinkään toimiin kunnassa olevien hallien selvittämiseksi tai asiasta tiedottamiseksi, mikä osaltaan mahdollisti maneesirakennuksen sortumisen. Syyttäjän mukaan viranhaltija laiminlöi velvollisuutensa selvittää, onko kunnassa sähköpostiviestissä mainittuja halleja.

Viranhaltija kiistää syytteet

Epäilty kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Vastaajan asianajajan Jussi Kallialan mukaan viranhaltija ei laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan.

– Tässä haetaan rakennusvalvonnalle toimintavelvollisuutta, jota laki ei voimassa olevan tulkinnan mukaan sisällä. Olemassa olevan rakennuskannan oma-aloitteinen valvonta liittyy vain tilanteisiin, joissa tiedetään, että jokin tietty rakennus on vaarallinen, syytetyn asianajaja Jussi Kalliala sanoo.

Kallialan mukaan tapahtunut painaa syytteessä olevaa viranhaltijaa paljonkin, koska maneesin sortumisen seuraukset olivat murheelliset.

– Toisaalta hän tietää, ettei ole laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan eikä voi olla seurauksista vastuullisena. Kun syyttäjä katsoo toisin, niin painaahan se henkisesti.

Maneesiturman puiminen alkoi tiistaina valmisteluistunnolla Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Jutun pääkäsittely alkaa 15. helmikuuta. Sille on varattu aikaa kolme päivää ja yksi varapäivä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.