Mansikka alkaa kypsyä viikonvaihteessa, sää lämpenee

Viikonvaihteeseen luvattu sään lämpeneminen laittaa mansikat kypsymään ainakin eteläisessä Suomessa.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo kertoo, että viileän sään aikana raakileet kasvoivat suuriksi. Jos sää lämpenee ennusteiden mukaisesti, parin päivän lämpöjakso kypsyttää marjat.

Salon mukaan viileä kesäkuu ei vielä vienyt toivoa viljelijöiltä.

- Toki paikoin on saattanut sataa vähän liikaa ja paikoin on halla vieraillut, mutta kokonaisuutena suurta vahinkoa ei ole tapahtunut, hän sanoo.

Kokonaisuutena sato jäänee kuitenkin pitkän ajan keskiarvon alapuolelle. Syynä ovat lumen puutteen aiheuttamat kasvustojen talvivauriot sekä paikoittaiset hallayöt ja sateet.

Tavanomaiseen verrattuna mansikka kypsyy joitakin päiviä myöhässä.

Sää lämpenee viikonloppuna. Huomenna on vielä luvassa sadekuuroja suurimmassa osassa maata, mutta sää poutaantuu viikonlopuksi, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

Huomenna lämpötilat vaihtelevat lännessä ja idässä 15 asteesta 20 asteeseen. Lapissa lämpötila jää 15 asteen tienoille ja Pohjois-Lapissa jopa alle kymmenen asteen.

Lauantaina yksittäiset sadekuurot ovat edelleen mahdollisia Kainuussa, mutta muuten sää poutaantuu. Lämpötilat vaihtelevat maan etelä- ja keskiosassa 18-20 asteen välillä. Myös Etelä-Lapissa lämpötila hätyyttelee 20 asteen rajaa. Pohjois-Lapissa jäädään vielä kymmenen asteen tienoille.

Sunnuntaina sadekuurojen mahdollisuus on erittäin pieni ja lämpötila voi nousta Pohjois-Lapissakin 20 asteeseen. Lännessä voi olla jopa yli 25 astetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.