Marimekkoa syytetään jälleen plagioinnista

Marimekko on joutunut jälleen plagiointiepäilyn kohteeksi. Kuvataiteilija ja professori Heljä Liukko-Sundström sanoi tiistaina Ylen Ajankohtainen Kakkonen -ohjelmassa uskovansa, että Marimekon uusi kuosi on jäljitelmä hänen teoksestaan.

Liukko-Sundström tunnetaan erityisesti keramiikka- ja kuvataiteilijana. Hän on työskennellyt Arabian suunnittelijana vuodesta 1962.

Liukko-Sundström suunnitteli yrityslahjaksi maatalousalan osuusliike Hankkijalle 1980-luvulla laatan, jossa oli kuvituksena viljapelto. Marimekon uuden Sääpäiväkirja-sarjaan kuuluvan Kuuskajaskari-kankaan on suunnitellut Aino-Maija Metsola.

Liukko-Sundström ei ollut tietoinen Marimekon kuosista ennen kuin alkoi saada puheluita, joissa asiasta kerrottiin.

– En ensiksi meinannut uskoa sitä, mutta menin nettiin katsomaan ja järkytyin. Se todella on kuin minun tekemäni.

Liukko-Sundströmillä ei ole vaatimuksia Marimekolle, mutta hän haluaa nostaa asian julkiseen keskusteluun.

Marimekko kiistää, että se olisi kopioinut Liukko-Sundströmin teoksen.

– Emme ymmärrä Liukko-Sundströmin väitettä. Kyse on ymmärtääksemme Marimekon kankaasta, jossa on meille kaikille tuttuja, Suomen luontoon kuuluvia elementtejä, kuten kaisloja, merta, horisonttia ja taivasta, sanoo Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen STT:lle sähköpostitse.

Kemell-Kutvosen mukaan Marimekko ottaa tekijänoikeusasiat vakavasti ja vaatii taiteellista alkuperäisyyttä kaikessa suunnittelussaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.