Marin epäilee eduskuntavaalien tulevan SDP:lle liian aikaisin

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin epäilee, että puolue ei saa ajoitettua kannatuspiikkiänsä vielä ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Kannatusta pitäisi Marinin mielestä lähteä rakentamaan sen sijaan pidemmällä aikavälillä. Tähtäimeen pitäisi hänen mukaansa ottaa vuoden 2019 ja 2023 eduskuntavaalit.

SDP:n tulos eilisissä eurovaaleissa vaatii puolueelta vielä paljon nieleskeltävää. Puolue sai vain reilut 12 prosenttia äänistä, missä on laskua viisi prosenttiyksikköä viime EU-vaaleista.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen ei usko, että puheenjohtajan vaihtumisella oli suurtakaan vaikutusta puolueen eurovaalitulokseen.

Paananen huomautti MTV:n Huomenta Suomessa, että SDP:n kannatus on laskenut useita kuukausia. Hänen mukaansa luottamus täytyy ansaita joka päivä myös kunnallistasolla.

Paananen pitää kuitenkin tärkeänä, että demarit pystyivät säilyttämään kaksi meppipaikkaa.

SDP:n huonosti menneet europarlamenttivaalit eivät ainakaan paranna puolueen neuvotteluasemaa tulevissa minihallitusneuvotteluissa, arvioi akatemiatutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta.

Wassin mukaan SDP:n kannatuksen lasku yli viidellä prosenttiyksiköllä edellisistä eurovaaleista kertoo siitä, että äänestäjien yleinen tapa rangaista europarlamenttivaaleissa levisi nyt myös Suomeen ja kohdistui erityisesti SDP:hen.

SDP:n huono vaalitulos europarlamenttivaaleissa kertoo siitä, että puolueella on suunta hukassa, arvioi SDP:n ajatushautomon, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja.

Mikko Majander sanoo, että viime presidentinvaaleja lukuun ottamatta hän ei muista, että puolue olisi saanut näin huonot kannatusluvut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.