Marja taisteli lasten oikeudesta isään: "Minä olen lasten ainut turva"

Marja (nimi muutettu) päätyi avioeron jälkeen entisen miehensä kanssa kolmen lapsensa yhteishuoltoon niin, että hän on lähivanhempi ja lasten isä on etävanhempi, joka tapaa lapsia joka toinen viikonloppu.

Reilun viiden vuoden kokemus on osoittanut, että vaikka lapsilla on oikeus isäänsä, isällä ei ole mitään velvollisuuksia lapsiaan kohtaan – ainakaan omasta mielestään. Isä oli valmis eroamaan myös lapsistaan.

– Kun jouduin ambulanssilla sairaalaan, isä kyllä haki lapset koulusta, mutta soitti kasikymppisille vanhemmilleni satojen kilometrien päähän, että tulevat hoitamaan lapsia.

Vanhemmat tietenkin tulivat. Vaihtoehtoja ei ollut, koska Marjalla ei ole sukua lähettyvillä.

– Kun menin sovittuun leikkaukseen, isä sanoi lapsenvalvojalle, että etsii lapsille sijaishoidon. Onneksi nuorimman lapsen opettaja otti kaksi nuorinta luokseen sairaala-ajakseni.

"Hän halusi olla vain kaveri"

Ensimmäisinä vuosina eron jälkeen Marja teki hurjasti töitä, jotta isä oppisi tuntemaan lapsensa. Helppoa se ei ollut. Isä olisi halunnut kuoria kermat päältä, ja kun ongelmia lasten kanssa tuli, hän oli heti valmis palauttamaan lapset äidilleen.

– Eihän vanhemmuus ole sellaista. Kyllä isän pitää nähdä myös lasten murrosiät ja kiukut. Hän haluaisi olla lapsille vain kaveri.

Lapset eivät meinanneet mahtua isän uuteen elämään, mutta Marja ei antanut periksi. Ei, vaikka isä ei suostu neuvottelemaan mistään, ei edes tekstiviestein. Hän jopa hankki lapsille sängyt isän luo, kun isä ei niitä hankkinut.

– Olen hakenut lapsia keskellä yötä, kun isä on soittanut, että hänellä on huono olo. Lapset odottivat kolmelta yöllä kassien kanssa pihalla.

"Olisihan se erilaista, jos lapsilla olisi kaksi jaksavaa vanhempaa"

Nykyään yöllisiä soittoja ei enää tule, ja lapset vanhinta lukuun ottamatta tapaavat isäänsä mielellään. Siitä Marja on kiitollinen.

– Joissain tapauksissa etävanhempi jää omasta tahdostaan myös etäiseksi vanhemmaksi. Meillä sentään on asiat paremmin kuin monella muulla.

Pitkään hiertäneet raha-asiatkin ovat tätä nykyä reilassa. Koska isä ei halua osallistua lasten harrastuksiin, opiskeluihin tai mihinkään muuhunkaan, se huomioidaan elatusmaksussa.

– Olisihan se erilaista, jos lapsilla olisi kaksi jaksavaa vanhempaa. Mutta minä olen kasvattanut lapset yksin, minä olen heidän ainut turvansa. Se pelottaa, miten käy, jos minulle sattuu jotain.