Marjaana on vanhojen aarteiden pelastaja – "Sisuksista löytyy paljon pikkutavaraa kolikoista papiljottien neuloihin"

Verhoilija ei hämmästy tai lannistu mistään. Asiakkaan silmissä vanha nojatuolin rotisko voi olla toivoton tapaus, mutta nykyaikaista ja perinteistä verhoilua tekevän Marjaana Kauton mukaan lähes kaikki huonekalut voi pelastaa.

– Mielestäni verhoilu kannattaa tehdä melkein aina, jos huonekalu on valmistettu laadukkaasti ja sen runko on vankka ja ehjä, verhoomo Vanhan Jutun yrittäjä Marjaana Kautto linjaa.

Tavallisimpia verhoiltavaksi tuotavia huonekaluja ovat vanhat nojatuolit ja sohvat, joiden kangas on kulunut puhki ja pehmusteet painuneet ja menettäneet muotonsa. Ennen huonekalun kiikuttamista paikan päälle asiakkaat lähettävät usein sähköpostitse verhoilijalle kuvia kohteesta monesta eri suunnasta. Kuvien perusteella verhoilija tekee tarjouksen, jossa arvioidaan työn osuutta ja kankaiden hintoja.

– Kankaiden metrihinnat vaihtelevat kolmesta kympistä satoihin euroihin. Nykyään ihmiset ymmärtävät ja arvostavat käsityötä eikä moni ole ihmetellyt työn osuuden hintaa. Perinteinen verhoilu ei ole asiakkaalle aina tuttu työmenetelmä, ja silloin erilaisten työvaiheiden määrä voi yllättää, Marjaana Kautto sanoo.

Projekti lähtee liikkeelle huonekalun kunnon tarkistamisella. Verhoilija tutkii, ovatko puuliitokset ehjiä tai kaipaako jousitus ja pehmustus uusimista. Tarvittaessa huonekalu voidaan purkaa alkutekijöihinsä ja kunnostaa kokonaan. Purkaessa huonekalujen sisuksista löytyy paljon pikkutavaraa kolikoista papiljottien neuloihin.

– Usein verhoilija tekee huonekaluihin korjauksia ja liimauksia. Jos tuolin jalat tai liitokset ovat rapsahtaneet irti, ne on korjattava ennen verhoilua, Marjaana Kautto tarkentaa.

Perinteinen verhoilu alkaa uusien joustimien sitomisella, johon verhoilijat käyttävät tiettyä tekniikkaa. Joustinjärjestelmän päälle kiinnitetään joustinliina, jonka päälle asetellaan usein pehmusteena käytettävää meriheinää, sen päälle juuttikangasta, jonka avulla istuin ommellaan muotoonsa ja lopuksi vielä kerros keinojouhia tai vanua.

– Vasta sitten istuin on valmis verhoiltavaksi. Verhoiljan työ on aika fyysistä ja ennen verhoilijat olivatkin enimmäkseen miehiä, Marjaana Kautto tietää.

Vanhan huonekalun uuden olemuksen kruunaa sen pintaan valittu uusi kangas. Asiakkaalla on usein ajatus kankaan tyylistä ja väristä, ja verhoilijan tehtävä on löytää toiveiden mukainen ja ominaisuuksiltaan sopiva materiaali.

– Joskus kangas voi olla ryhdikäs ja jämäkkä, joskus sen pitää laskeutua hyvin. Ammattitaitoinen verhoilija osaa auttaa kuhunkin tyyliin tai aikakauteen sopivan kankaan valinnassa. Verhoilussa voi myös leikitellä väreillä ja kankailla. Esimerkiksi rokokoo-tuolin voi verhoilla vaikkapa seeprakuvioilla. Pääasia on, että tulos on asiakkaalle mieluisa ja oman näköinen.

Uusi verhoilu säilyy hyvänä pitkään, kun huonekalua huoltaa säännöllisesti imuroimalla kevyesti ja poistamalla tahrat nopeasti.

Pääosin yksin työskentelevä Marjaana Kautto nauttii työstään ja sanoo rakastavansa tarinoita vanhojen huonekalujen takana.

– On ihanaa päästä verhoilemaan vuosikymmeniä suvussa kiertäneitä aarteita. Nykyään vanhemmat usein antavat aikuiselle lapselleen lahjaksi jonkun rakkaan huonekalun verhoilun. Hiljattain verhoilin kaksi laiskanlinnaa, jotka ovat olleet suvussa jo 1920-luvulta lähtien. Sukuaarteiden lisäksi asiakkaat tuovat verhoiltavaksi kirpputoreilta tai huutokaupoista löytyneitä vanhoja tuoleja ja 1950-luvun vuodesohvia.

Joskus verhoiltavaksi päätyy myös uudempia huonekaluja. Silloin kyseessä on usein huonekalun ilmeen päivittäminen muuhun sisustukseen sopivaksi tai laadukkaan nuhraantuneen sohvan raikastaminen. Nykyaikaisessa verhoilussa suurin ero on pehmustemateriaalissa, sillä meriheinän sijaan siinä käytetään vaahtomuovia.

Kädentaitojen lisäksi verhoilijalta vaaditaan Kauton mukaan hahmottamiskykyä, huolellisuutta ja raakaa työtä. Yhdessäkään työvaiheessa ei saa oikaista, sillä oikaisu kostautuu lopussa.

Vihreät arvot ovat lähellä verhoilijan sydäntä.

– Ihmiset pohtivat nykyään ympäristöasioita eivätkä käy kippaamassa vanhoja huonekaluja kaatopaikalle. Verhoiluala on kiertotaloutta parhaimmillaan! Kautto sanoo.

Verhoilijan paras palkka tehdystä työstä on se hetki, kun asiakas tulee hakemaan huonekalun muodonmuutoksen jälkeen.

Hyvin tehtynä verhoiltu huonekalu kestää uudessa muodossaan seuraaville sukupolville jopa vuosikymmeniä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .