Marjayrittäjä tuomittiin ihmiskaupasta – sai ehdollista vankeutta ja liiketoimintakieltoa

Hankasalmelainen marjayrittäjä Matti Sakari Hankonen on tuomittu 26 thaipoimijaan kohdistuneesta ihmiskaupasta sekä jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi yrittäjän vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Hänet määrättiin myös liiketoimintakieltoon 19. heinäkuuta 2021 saakka.

Oikeuden mukaan yrittäjän rikollisen menettelyn perussyy oli, että hän halusi kasvattaa thaipoimijoiden lukumäärää.

– Hän on tiennyt, että poimijamäärän kasvattamisesta seuraa myös se, että uusia poimijoita tulee paljon. Hän on ottanut tietoisen riskin siitä, että uudet poimijat joutuvat hyväksikäytön uhreiksi. Vastaaja Hankosen on pitänyt mieltää, että hänellä on ollut erityinen velvollisuus huolehtia uusien poimijoiden eduista ja hyvinvoinnista, oikeus totesi.

Käräjäoikeuden mukaan mies osoitti täydellistä välinpitämättömyyttä poimijoiden hyvinvoinnista. Oikeuden mukaan poimijoita pidettiin pakkotyössä ja ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa. Riippuvaisesta asemastaan ja turvattomasta tilastaan johtuen heillä ei oikeuden mukaan ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia suojautua hyväksikäytöltä tai poistua leiristä.

Oikeus perusteli ehdollista rangaistusta ehdottoman sijaan sillä, että ihmiskaupparikokset muodostivat yhden kokonaisuuden ja kaikki rikokset toteutettiin samalla kertaa marjanpoimijoiden leirin hallinnoinnin yhteydessä. Ehdollista puolsi myös se, ettei miestä ollut aiemmin tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Yrittäjä määrättiin maksamaan yhdessä kolmen yrityksensä kanssa kullekin poimijalle 6 000 euron korvaus henkisestä kärsimyksestä eli yhteensä 156 000 euroa. Mies ja yritykset määrättiin myös korvaamaan poimijoille yhteensä reilun 46 500 euron ansionmenetykset.

Syyttäjä vaati miehelle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Hän kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Yrittäjän asianajajan mukaan puolustus aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .