Marjoja oli kuivuudesta huolimatta – jos niitä osasi etsiä oikeasta paikasta

Kesän sato: Hyvä marjastaja saa pakastimensa täyteen joka kesä.

Viime kesän kuivuus verotti marjasatoa, ja se näkyi jonkin verran myös keskisuomalaisten marjojen pakastamisessa. Lukijaraatikyselyyn vastanneista vajaa kolmannes kertoi, ettei saanut pakastinta täyteen marjoista. Pakastin ei ole jäänyt toki ihan tyhjilleen, mutta vajaammaksi kuin edellisvuosina. Joillakin löytyi pakkasesta vielä edelliskesän marjoja.

Kahdella kolmanneksella vastaajista pakastin on yhtä lailla kukkuroillaan kuin hyvienkin satokesien jälkeen.

Erityisesti mustikasta on ollut pulaa. Vastaajat arvelivat, että mennyt kesä oli mustikan osalta heikoin vuosikausiin. Toisaalta osa on saanut mustikkaakin, kun on osannut etsiä oikeista paikoista. Erityisesti omenaa ja vadelmaa on vastausten perusteella ollut riittävästi. Perusteluina, miksi pakastin jäi tyhjäksi, mainittiin heikon marjasadon lisäksi muun muassa marjojen hinnat. Niin mansikan, mustikan kuin puutarhamarjojen hinnat olivat katossa. Toiset vastaajat puolestaan jättävät suosiolla oman marjastuksen ja hankkivat talven mittaan kaupan ostomarjoja. Jokunen täytti pakastimensa jo nyt täyteen ostomarjoilla.

Eräs vastaaja kiittelee, että kerrankin oma pakastin on väljä, eikä tarvitse ottaa stressiä, mitä pakastetaan ja mihin kaikki mahtuu.

He, jotka ovat saaneet marjaa hyvin, kehuvat saaneensa jopa 80-150 litraa mustikkaa ja mansikkaa. Eräällä vastaajalla on kolme pakastinta täynnä ja vielä pitäisi saada mahtumaan omenasosetta ja puolukkaa. Joku oli löytänyt 25 kiloa hilloja ja kolme ämpäriä hyvää puolukkaa.

Keskisuomalaiset huippumarjastajat keräävät metsien satoa paitsi omaan pakkaseen myös tuttavilleen. Tämän vuoden saaliin salaisuus oli, että hoksasi etsiä eri paikoista kuin tavallisesti. Esimerkiksi mustikkapaikat ovat olleet menneenä kesänä soiden reunassa ja kosteutta sitoneilla alueilla.

Ilman vaivannäköä saalista ei siis ole tullut, varsinkin, jos helle on uuvuttanut voimia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .